2022. február 17., 09:59

Rendkívül erős szélvihar söpört át Csehországon

Mintegy százezer háztartás volt áram nélkül csütörtök reggel Csehországban az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt. Fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben, megnőtt a balesetek száma is - jelentette a rendőrség.

Csehország szélvihar
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: facebook / HZS Karlovarského kraje

A közszolgálati hírtelevízió (ČT24) szerint

a legsúlyosabb helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki,

ahol mintegy 100-110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek, emiatt 70 ezer háztartásban nincs villany. Több mint tucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt szünetel a forgalom, és hasonló gondok miatt számos alsóbbrendű közút is járhatatlan.

Meteorológiai jelentések szerint a viharos erejű szél várhatóan legalább éjfélig eltart, és a következő órákban az ország keleti részeit is eléri.

A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonoše) legmagasabb csúcsán, az 1600 méteres Sněžkán, kora reggel óránkénti több mint 180 kilométeres sebességű volt a vihar, ezért az egész térségben le kellett állítani a felvonókat. A szélsebesség az alacsonyabban fekvő helyeken is meghaladta az óránkénti 90 kilométert - ismertette a hírtelevízió.

A rendőrség óvatosságra intett, és felszólította az embereket, hogy csütörtökön mondjanak le a hegyvidéki kirándulásokról, mert az ország több helyén egészen éjfélig időnként 70-110 km/óra sebességű viharok várhatók.

A szél néhány helyen tetőket tépett le, a kidőlt fák és a vihar által felkapott kisebb-nagyobb tárgyak parkoló autókat rongáltak meg.

2022-02-17-csehorszag-vihar02
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.