2020. március 12., 07:55

Rakétatámadás ért egy iraki támaszpontot, ahol amerikaiak is szolgálnak

Rakétat talált el szerda este egy iraki támaszpontot, ahol amerikai katonák is szolgálnak - közölték helyi források. A Reuters hírügynökség két amerikai tisztségviselőre hivatkozva úgy tudja, két amerikai és egy brit katona veszthette életét a támadásban.

rakéta
Fotó: TASR
képünk illusztráció

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint a Washington vezette nemzetközi koalíció hozzávetőleg egy tucat katonája megsebesült. Hangsúlyozták, ezek előzetes értesülések, így a halottak, illetve a sebesültek számát még pontosíthatják.

Az iraki tájékoztatás szerint tavaly október vége óta ez már a 22. támadás volt amerikai érdekeltségek ellen Irakban.

Áldozatokról az első jelentésekben még nem volt szó. A Reuters hírügynökség szerint sorozatvetőből kilőtt tíz-tizenöt rakéta csapódott be a támaszponton.

A Tadzsi támaszpont Bagdadtól mintegy húsz kilométerre északra található. Az akciót egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára. Washington az ilyen jellegű támadásokért következetesen az Irán támogatását élvező iraki milíciákat teszi felelőssé.

Irán és az Egyesült Államok között jelentősen nőtt a feszültség amiatt, hogy amerikai légicsapás megölte január elején Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda vezetőjét a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében. Irán válaszul január 8-án rakétákat indított két olyan iraki támaszpont ellen, ahol amerikaiak is vannak.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!