2020. augusztus 31., 10:15

Portlandben agyonlőttek egy embert, St. Louis-ban két rendőrt lőttek meg, halottak Chicagóban

Az oregoni Portlandben vasárnapra virradóra a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom aktivistái összecsaptak a Donald Trump amerikai elnökkel rokonszenvezők városba érkező csoportjával, egy ember holtan maradt az utcán. Vasárnapra virradóra a missouri St. Louis városában két rendőrt lőttek meg. Chicagóban pedig öt ember esett lövöldözés áldozatául.

Portland tüntetők
Fotó: Getty Images
Illusztráció

Az oregoni Portlandben, ahol több mint 92 napja tartanak a zavargások, az AP egyik fotósa három lövést hallott, majd azt látta, hogy az azonnal reagáló rendőrök a mentőkkel odasiettek az áldozathoz, aki - az AP munkatársa szerint - fehér férfi volt. A rendőrség közleménye csupán annyit tudatott, hogy ismeretlen tettes ellen megkezdték a nyomozást. Az áldozatról nem közöltek részleteket.

A Fox televízió információi szerint a véres összecsapás akkor történt, amikor a Donald Trumpot támogatók konvoja már elhagyta a belvárost.

A Black Lives Matter (BLM) aktivistái vasárnap Ted Wheeler polgármester lakásához vonultak, és azt kiáltozták, hogy addig nem mennek el onnan, amíg a polgármester le nem mond. Nyilvánosságra hozták Wheeler mobiltelefonjának számát is, és arra bíztatták az embereket, hogy hívják fel a politikust és kényszerítsék őt lemondásra.

A missouri St. Louis-ban vasárnapra virradóra két rendőrt lőttek meg intézkedés közben, az egyiküket fejbe lőtték, állapota válságos, a másikat a lábán találták el. Chicagóban, szintén  vasárnapra virradóra, a városban több helyen is lövöldözés tört ki, a rendőrség szóvivőjének vasárnapi közleménye szerint legalább öt halott van, két rendőr megsebesült.

Donald Trump több Twitter-bejegyzésben is reagált a Portlandban történtekre.

"A Nemzeti Gárda készen áll, akarja és képes rá (a rendteremtésre). Csak a kormányzó hívása kell"

- írta az egyik bejegyzésben. Majd egy másikban hozzátette: "amióta a Nemzeti Gárda két nappal ezelőtt megjelent a wisconsini Kenoshában, a városban nem volt több erőszak".

Az elnök egyébként kedden Kenoshába utazik. Trump több olyan mikroblog-bejegyzést is újra-tweetelt, amelyben a zavargások kapcsán Joe Bidennel, a demokraták elnökjelöltjével foglalkoztak.

"Joe Biden, Kamala Harris, van valami kommentár? " - olvasható az egyik bejegyzésben.

Trump nyolc közvélemény-kutatás eredményét is újra közölte a Twitteren. A PollWatch a Democracy Institute felmérését idézte, mely szerint az elnök támogatottsága 52 százalékos, ez megegyezik a Zogby intézet által a héten kimutatott támogatottsággal, Trump Floridában 47 százalékos támogatottsággal vezet, míg Bident a megkérdezettek 44 százaléka látná szívesen elnökként, és három, illetve négyszázalékos az előnye az elnöknek Minnesotában és New Hampshire államban is. Ugyancsak a Democracy Institute felmérése szerint az emberek 59 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Biden demenciában szenved.

A nagy amerikai televíziós csatornák szokásos vasárnapi politika vitaműsoraiban megszólaló demokrata párti politikusok Donald Trumpra próbálták hárítani a felelősséget az zavargásokért.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította: Trump "szándékosan szítja az erőszak lángjait", hogy ezzel segítse a választási kampányát. "Az elnököt egyetlen dolog mozgatja: mi az, ami neki jó. Látja, hogy az erőszak és a még több erőszak szítása jó a kampányának. De az nem érdekli őt, hogy ez mit jelent az országnak, hogy emberéletek vesznek oda" - vélekedett Schiff.

Val Demings floridai demokrata párti képviselő a CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorában úgy fogalmazott: a BLM-aktivisták és Trump támogatói közötti összecsapás és lövöldözés azért történhetett meg, mert "átpolitizálták a belbiztonságot". Az afroamerikai politikus arra szólította fel az elnököt, hogy a feszültség enyhítése végett közvetlenül is szóljon a tüntetőkhöz.

Nem lenne rendes dolog, ha az Egyesült Államok elnöke mikrofont ragadna, vagy az éter hullámain békességre és megnyugvásra szólító üzenetet fogalmazna meg?"

- mondta az interjúban. Hozzáfűzve, hogy "az a káosz, rendetlenség és és törvénytelenség, amit most látunk, Donald Trump Amerikája". Arra az újságírói felvetésre, hogy vajon a tüntetések nem fajultak-e el, Demings azt válaszolta: a tüntetőknek joguk van békés gyülekezésre, de "aki bármely oldalon és bármely helyen megsérti a törvényt, azt felelősségre kell vonni".

Karen Bass, szintén afroamerikai demokrata párti képviselő a CNN-ben azt állította: Trump "egyetlen célja, hogy élezze az erőszakot".

Fekete embereket ölnek meg, és az elnök egyetlen szót sem szól"

- ezt már Cedric Richmond, louisianai képviselő - szintén afroamerikai - mondta az NBC Találkozz a sajtóval című, vasárnap délelőtti vitaműsorában.

A vasárnap nyilatkozó demokrata párti politikusok egyike sem foglalkozott azzal, hogy a hét végén nyilvánosságra került: több wisconsini kisváros demokrata párti polgármestere Donald Trumpot biztosította támogatásáról az elnökválasztáson.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!