lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. december 23., 18:50

Pokolgép robbant Pakisztán fővárosában, többen meghaltak

Pokolgép robbant Pakisztán fővárosában, három ember, köztük a két feltételezett elkövető is meghalt - közölte a iszlámábádi rendőrség pénteken.

pakisztán öngyilkos merénylet
Fotó: VOA

A pénteki robbantást a pakisztáni tálibok szinte azonnal magukra vállalták. A merényletben három rendőr és hét civil sebesült meg, az elkövetőkön kívül egy rendőrtiszt is életét vesztette.

A rendőrség beszámolója szerint a robbanás azután történt, hogy egy rendőrtiszt az egyik ellenőrzési pontnál megállította az autót. Utasai azonban - egy férfi és egy nő - ahelyett, hogy félreálltak volna, továbbhajtottak, és élesítették a járműbe rejtett robbanószerkezetet.

Az utasokon kívül meghalt az igazoltató rendőr. Az autót több motoros rendőr is üldözőbe vette, amiért az utasítás ellenére nem volt hajlandó megállni.

Sehbaz Sarif miniszterelnök nyilatkozatában elítélte a robbantást, és köszönetét fejezte ki a rendőr szolgálataiért. A pakisztáni rendőrség és a kormány több magasrangú tisztségviselője is részt vett Adíl Husszain elesett rendőr temetésén.

Mohamed Kalid Kuraszáni, a szélsőséges pakisztáni tálibok (TTP) szóvivője közölte: a szervezet fegyveresei azért hajtották végre az öngyilkos merényletet, hogy bosszút álljanak egy vezetőjük meggyilkolásán.

Az Omár Kalid Kuraszáni néven ismert Abdul Vali tálib vezető augusztusban egy útmenti robbantásban vesztette életét Pakisztán keleti részén. Halála nagy döbbenetet váltott ki a szélsőséges milícián belül, akik - bizonyíték vagy magyarázat nélkül - a pakisztáni hírszerzés ügynökeit hibáztatták a gyilkosságért.

A pakisztáni tálibok novemberben egyoldalúan megszüntették a kormánnyal kötött, egy hónapig tartó tűzszünetet, azóta számos támadást mértek az ország biztonsági szolgálatai ellen.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.