cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. szeptember 23., 12:30

Felrobbantottak egy leányiskolát Pakisztánban

Felrobbantottak egy leányiskolát Pakisztán északnyugati részén szerda éjjel, az ázsiai országban évek óta nem volt példa hasonló akcióra.

Illusztráció
Pakisztánban már évek óta követnek el merényleteket lányiskolák ellen
Fotó: TASR

A robbanószerkezet Tánk városában lépett működésbe, amely az afgán határhoz közeli Dél-Vazirisztánnal szomszédos. Ez a terület régóta az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető szélsőségesek hátországa.

A robbanás részben lerombolt egy külső falat és egy osztálytermet - mondta el Mudzsíb Ulláh helyi rendőrségi tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek.

A támadásnak nincsenek sebesültjei vagy halálos áldozatai. Eddig senkit sem vettek őrizetbe a bűncselekménnyel kapcsolatban - tette hozzá az illetékes.

Egyelőre nem tudni, ki volt az elkövető, bár a pakisztáni tálibok több száz leányiskolát vettek célba a térségben azt megelőzően, hogy hadműveletekkel visszaszorították őket 2014-ben.

2012-ben a később Nobel-békedíjjal kitüntetett Malala Júszafzai nőjogi aktivista ellen követtek el merényletet. A diáklány egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek többször rálőttek, és életveszélyesen megsebesítették. Csodával határos módon túlélte. Két évvel később a hadsereg által működtetett pesavari iskolát támadták meg tálib fegyveresek. Több mint 150 embert megöltek, köztük 132 gyermeket.

A pakisztáni tálibok afgán társaikhoz hasonlóan a szunnita iszlám radikális irányzatát követik, de a két csoport szerveződése eltérő.

A tálibok augusztus 15-én átvették a hatalmat Afganisztánban, ami elemzők szerint a pakisztáni szélsőségeseket is felbátorította. Az afganisztáni tálibok az elmúlt hetekben szigorítottak a nők oktatására vonatkozó szabályokon.

Kabul eleste óta a pakisztáni tálibok fokozták a biztonsági erők elleni támadásaikat Afganisztánnal határos egykori fellegváraikban. Augusztusban mindennaposak voltak a rajtaütések és a merényletek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.