2022. június 15., 20:08

Öt témával fog kiemelten foglalkozni a cseh uniós elnökség

Az ukrajnai menekülthullám kezelése és Ukrajna újjáépítése, az Európai Unió energetikai biztonsága, védelmi képességeinek megerősítése, az európai gazdaság megerősítésének stratégiája és a demokratikus intézmények megerősítése. Ezzel az öt témával kíván kiemelten foglalkozni Csehország, miután július elsején Franciaországtól fél évre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

csehorszag-nepesseg.jpg
Fotó: archívum

Csehország elnökségének hivatalos mottója "Európa, mint feladat" lesz - hangzott el a sajtótájékoztatón.

"A cseh elnökség prioritásait nagymértékben befolyásolta az Ukrajna elleni orosz agresszió" - mutatott rá újságírók előtt Mikulás Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió számos biztonsági pillérünket megingatta, meggyengítette és felfedte az európai biztonsági szerkezet gyengéit"

- szögezte le Petr Fiala. Csehországnak ezért a következő hat hónapban ezen a téren aktívnak kell lennie, s nem maradhat csak egyszerű megfigyelő szerepében - tette hozzá.

A cseh kormány korábban - emlékeztet a ČTK hírügynökség - azt tervezte, hogy féléves elnökségének kiemelt feladatait egyebek között a koronavírus-járvány következményeinek felszámolása, a klímaváltozások, valamint a migrációval és a biztonsággal kapcsolatos problémák alkothatnák.

"Tekintettel a bizonytalan nemzetközi politikai helyzetre a cseh elnökség prioritásai még menet közben is módosulhatnak" - ismételte meg korábbi kijelentését Mikulás Bek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.