2023. november 12., 17:48

Oroszország megkezdte polgárainak kimenekítését a Gázai övezetből

Oroszország megkezdte állampolgárainak kimenekítését a palesztin ellenőrzésű Gázai övezetből a moszkvai rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnapi közleménye szerint.

gázai övezet
Izraeli légicsapás a Gázai övezetre
Fotó: TASR

A tájékoztatás szerint több mint hatvanan lépték át a határt Egyiptom felé orosz útlevéllel.

Az Oroszországi Föderáció azon állampolgárai, akik el akarják hagyni a konfliktusövezetet, jelenleg átkelhetnek az ellenőrzőponton"

- fogalmaz a minisztérium közleménye. "Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szakemberei orvosi és pszichológiai segítséget nyújtanak a helyszínen, valamint élelemmel és vízzel látják el az érkezőket".

A minisztérium tájékoztatása szerint az érkező orosz állampolgárokat Kairóba szállítják, és segítenek nekik a szükséges adminisztráció elvégzésében.

A minisztérium nem közölte, hogy hány orosz állampolgár távozására számít a Gázai övezetből. Médiaértesülések szerint a volt Szovjetunió köztársaságainak állampolgárai közül mintegy ezren jelezték távozási szándékukat.

A külföldi útlevéllel rendelkezők és a sürgős kórházi ellátásra szoruló palesztinok evakuálása november elsején vette kezdetét Egyiptom felé, de a harci cselekmények miatt a művelet fennakadásokkal zajlik.

Vasárnap az izraeli hadsereg közép-európai idő szerint reggel 8 és délután 3 óra között nyitotta meg a lehetőséget a polgári személyeknek menekülési folyosó igénybe vételére a Gázai övezet harcok sújtotta északi részéről a tengerparti régió déli területei felé.

Az illetékes egyiptomi hatóságok is közölték, hogy a rafahi határátkelőhely közép-európai idő szerint vasárnap reggel nyolc órakor megnyílt a külföldi útlevéllel rendelkezők és kórházi ellátásra szoruló palesztin sebesültek számára.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.