2021. december 9., 18:34

Oroszország: Kijev provokációi meg lesznek szüntetve

Az ukrán vezetés minden olyan "provokációja", amely a Donyec-medencei helyzet erőszakos megoldására irányul, "meg lesz szüntetve" - jelentette ki Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke csütörtökön a külföldi katonai attaséknak tartott moszkvai tájékoztatóján.

Ukrajna
Valamiért a nyugati hatalmak éppen most élezték ki a feszült helyzetet – annak ellenére, hogy még Kijev is igyekszik nyugtatni a kedélyeket
Fotó: TASR/AP

Geraszimov szerint a Kijevnek szánt fegyverszállítások drasztikus és veszélyes lépésekre bátorítják az ukrán vezetést, amely egyébként sem hajtja végre a rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Ez, mint mondta, tovább élezi a helyzetet Délkelet-Ukrajnában.

Azonban az ukrán hatóságok minden olyan provokációja, amely a Donyec-medencei problémák erőszakos megoldására irányul, meg lesz szüntetve

- fogalmazott.

A tábornok hazugságnak nevezte azokat az értesüléseket,

amelyek szerint Oroszország ukrajnai inváziót készít elő, és azt hangoztatta, hogy a saját területen végzett katonai rutintevékenységről nem kell értesíteni más feleket.

Nehezményezte, hogy a NATO katonai tevékenysége a közelmúltban jelentősen felélénkült, és a szövetség évente mintegy 40 nagyobb hadgyakorlatot tart az orosz határok közelében. Hozzátette, hogy

az amerikai légierő hadászati gépei gyakran tűnnek fel az orosz légtér közelében, orosz területen lévő célpontok ellen manőverező robotrepülőgépekkel végrehajtott csapásokat gyakorolva.

A vezérkari főnök szerint az orosz nukleáris triád biztosítja a potenciális ellenség elrettentését, a szárazföldi telepítésű hadászati nukleáris erők hordozórakétáinak több mint 95 százaléka harci bevetésre készen áll. Azt hangoztatta, hogy a stratégiai nukleáris erők fejlesztése az Új START-szerződéssel szigorú összhangban történik.

Sikeresnek nevezte a Cirkon hiperszonikus fegyverrendszerrel végzett, a befejezésükhöz közeledő kísérleteket. Geraszimov elmondta: bebizonyosodott, hogy a hangsebesség kilencszeresét elérő manőverező repülőgép hadihajóról és nukleáris meghajtású tengeralattjáróról egyaránt indítható.

Az ausztrál-brit-amerikai AUKUS új katonai tömörülést destabilizáló tényezőnek nevezte, kifogásolva egyebek között, hogy

az ausztrál atomtengeralattjáró-flotta létrehozása révén előfeltételeket teremt a nukleáris technológia elterjedéséhez.

Elmondta, hogy az orosz hadsereg védelmi együttműködést folytat ázsiai-csendes-óceáni térségbeli partnerekkel, és támogatja a térség biztonságának szavatolását szolgáló többoldalú mechanizmusokat, amelyek figyelembe veszik valamennyi állam érdekeit. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben folytatott orosz-kínai együttműködést a stabilitás fontos elemének minősítette.

Geraszimov az állította, hogy

az amerikai csapatok illegitim szíriai jelenléte csökkenti a terrorizmus elleni küzdelem hatékonyságát.

Kitért egyebek között az Oroszország közelmúltbeli műholdellenes rakétakísérletével kapcsolatban megfogalmazott kritikákra is. Állítása szerint a hónap elején megsemmisített régi szovjet műhold roncsait ellenőrzés alatt tartják, azok nem fenyegetnek aktív űrobjektumokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.