2021. november 13., 13:14

Online csúcstalálkozót tart az amerikai és a kínai elnök

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tartanak a virtuális térben - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.

online
Fotó: pixabay.com

Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök washingtoni idő szerint hétfő délután fognak tárgyalni egymással.

A két vezető megvitatja majd, hogyan lehet felelősen kezelni a(z amerikai-kínai) versengést, és hogy hogyan lehet együttműködni azokon a területeken, ahol az érdekeink közösek

- írta helyi idő szerint pénteken nyilvánosságra hozott közleményében a Fehér Ház.

A csúcstalálkozón Biden elnök világosan el fogja mondani, hogy mik az Egyesült Államok szándékai, és hogy Washington mit tart fontosnak, egyszersmind nyíltan elmondja azt is, mik az aggodalmaink

- írta Jen Psaki fehér házi szóvivő.

Az amerikai elgondolás szerint a kínai elnökkel folytatott közvetlen párbeszéd a legjobb módja annak, hogy elejét vegyék az amerikai-kínai viszony további elmérgesedésének.

Kínának a téli olimpiai játékok közeledtével szintén érdekében állhat, hogy mérséklődjön a konfrontáció. Hszi Csin-ping - aki arra készül, hogy a Kínai Kommunista Párt ötévenként tartott, jövő októberben esedékes kongresszusán példátlan módon harmadszor is megválasszák pártfőtitkárnak - pénteken az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak vezetői előtt kijelentette:

A konfrontáció helyett párbeszédre, a kizárás helyett a bevonásra és a különutasság helyett integrációra van szükség.

Ezzel megfigyelők szerint egyértelműen azokra az amerikai próbálkozásokra utalt, amelyek célja, hogy a legfontosabb ellátási láncokat, amennyire csak lehet, függetlenítsék Kínától.

Kína továbbra is szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok szüntesse meg a kínai árukra kivetett, több százmilliárd dollár értékű importvámot, amelyet még az előző, Donald Trump vezette washingtoni adminisztráció vezetett be.
Az amerikai és a kínai elnök legutóbb szeptember 9-én tárgyalt egymással közvetlenül, akkor telefonon.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.