2021. február 10., 10:35

Önleleplező írás a Time magazinban: egy baloldali összeesküvés mentette meg Amerikát Trumptól?!

A novemberi amerikai elnökválasztást megelőzően egy baloldali összeesküvés bontakozott ki a színfalak mögött, amelyben "nagyhatalmú emberek iparágakon és ideológiákon átnyúló közös munkálkodása" zajlott azért, hogy befolyásolják a közfelfogást, megváltoztassák a szabályokat és a törvényeket, irányítsák a média tudósításait és ellenőrizzék az információ áramlását - írja cikkében a Time magazin online kiadása.

Kemény munka és "trükkök százai" kellettek ahhoz, hogy Biden ülhessen az íróasztal mögé?
Fotó: TASR/AP

A szerző szerint az AFL-CIO, azaz a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség és az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája között megkötött informális paktum -

amelyben a munkások ereje a tőke erejével lépett szövetségre" -

azért jött létre, hogy "megőrizze a békét és szembeszálljon Donald Trump demokráciatámadásával."

Az összefogás - mint írják - egyszerre korlátozta a tüntetéseket és összehangolta a nagy cégek vezérigazgatóinak ellenállását a volt elnök akaratával szemben. Mindezt példátlan, kreatív és határozott "árnyékkampányként" jellemzi a szerző, aki kifejti, hogy bár a tevékenység nagy része a baloldalon zajlott, elkülönült Joe Biden kampányától.

Mint írják a "demokrácia megvédésében" résztvevők munkája a választás minden részletét érintette. Arra kérték például az államokat, hogy változtassák meg a szavazási rendszereket és törvényeket, elhárították a választók elnyomására irányuló pereket, közvélemény-kutatók seregeit toborozták, és emberek millióit beszélték rá a levélszavazásra. Emellett nyomást gyakoroltak a közösségi médiára, hogy lépjenek fel szigorúbban a dezinformációval szemben.

A cikk szerint a résztvevők országos figyelemfelkeltő kampányokat indítottak, amelyekben - ahogy fogalmaznak - segítettek az amerikaiaknak megérteni, hogyan változik a szavazás eredménye, ezzel megakadályozva, hogy "Trump összeesküvés-elméletei és a győzelemre vonatkozó hamis állításai nagyobb vonzerőt jelentsenek." A választás napja után pedig arra koncentráltak, hogy Donald Trump ne tudja megváltoztatni az eredményt.

"Minden kísérlet vereséget szenvedett, amely a választások megfelelő kimenetelébe avatkozott volna bele" - nyilatkozta a cikkben a Protect Democracy nevű jogállamisági érdekképviseleti csoport társalapítója. Ian Bassin úgy fogalmazott:

Rendkívül fontos, hogy az ország megértse, hogy mindez nem véletlenül történt. A rendszer nem egy csodának köszönhetően működött. A demokrácia nem önmegvalósító."

A választás "megvédésének" fő stratégájaként a cikk Mike Podhorzert, az AFL-CIO elnöki főtanácsadóját jelöli meg, akit a demokraták belső köreiben csak varázslóként emlegetnek. Podhorzer az Analyst Institute, valamint a Catalist nevű politikai adatfeldolgozó, illetve digitális kampánytechnológiával foglalkozó cégek alapítója.

A cikk megemlíti, hogy a "háttérben tevékenykedő" stratéga 2019 októberében már arról írt, hogy az adatok, az elemzések és a közvélemény-kutatások - mint szokásos eszközök - nem lennének elegendőek egy olyan helyzetben, amikor az elnök maga próbálja megzavarni a választásokat. Úgy fogalmazott: "A választásokig nagy szükségünk van egy szisztematikusan összeállított vörös csapatra, hogy felkészülhessünk a legrosszabbra, amelyről tudjuk, hogy utunkba kerül."
A szerző szerint az "árnyékkampányban" résztvevők nem csalták el a választást, hanem megerősítették azt és fontosnak tartják, hogy a közvélemény megismerje a rendszer törékenységét, valamint hogy biztosítsák a demokrácia megmaradását Amerikában.

A cikk írója úgy fogalmaz:

Végül győzött a demokrácia. A népakarat nem maradt alul. De visszatekintve őrületesnek tűnik, hogy erre volt szükség ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban meg lehessen szervezni egy választást."
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.