2021. február 25., 14:04

Olyan jól védekeztek járvány idején, hogy ötödével emelkedtek a lakásárak Új-Zélandon

A koronavírus elleni védekezés sikere miatt elszabadultak a lakásárak Új-Zélandon - írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön.

koronavírus Új-Zéland
Fotó: TASR/AP

A világjárvány kezdetekor szakértők a lakásárak csökkenését jelezték előre, de ehelyett

több mint 19 százalékkal nőttek az árak az új-zélandi ingatlanpiacon az elmúlt év folyamán.

A wellingtoni kormány csütörtökön bejelentette: megtette az első lépést a drágulás megfékezése érdekében, amelyet intézkedések sorozata követ majd.

A kabinet utasította a központi bankot, hogy minden esetben vegye figyelembe döntései hatását az ingatlanárakra.

A jegybankot vezető Adrian Orr üdvözölte a kormány rendelkezését. A központi bank nemrég bejelentette, hogy szigorít az ingatlanpiaci befektetőknek nyújtott kölcsönök feltételein.

Egyes megfigyelők szerint az eddigi lépések nem lesznek képesek megfékezni az árak emelkedését, amelyet a gyönge kínálat és az alacsony kamat mozgat.

Új-Zélandon sikerült megfékezni a koronavírus tömeges terjedését, így az élet jórészt visszatérhetett a normális kerékvágásba. Ennek eredményeképp a gazdaság is erőteljes fellendülésnek indult: az utolsó negyedévben 14 százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék (GDP). Emellett a munkanélküliségi ráta is alacsony, mindössze 4,9 százalék.

Azonban a gazdasági siker hatása átgyűrűzött az ingatlanpiacra is, szinte ellehetetlenítve az új otthonra vágyók helyzetét.

Januárban a tavalyihoz képest 19,3 százalékkal nőtt az ingatlanok átlagára, így

jelenleg átlagosan 730 ezer új-zélandi dollárt (mintegy 445 ezer eurót) ér egy átlagos ingatlan.

Aucklandben, az ország legnagyobb városában az ingatlanok átlagára elérte az egymillió új-zélandi dollárt (körülbelül 600 ezer euró).

Ezek az árak nemzetközi összehasonlításban is magasak, ráadásul a legtöbb új-zélandi otthon nem rendelkezik olyan felszereltséggel, mint az észak-amerikaiak vagy az európaiak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.