2021. október 22., 19:13

Nyolc ország is segíti a járvány miatt kétségbeejtő helyzetbe került Romániát

Az európai szolidaritás nem üres szólam, hanem működő valóság: nyolc európai ország nyújtott már segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben, és továbbiak ígértek támogatást - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő pénteken.

Románia
Fotó: TASR/Ap

A Brüsszelben tartózkodó román elnök elmondta:

az uniós csúcson köszönetet mondott partnereinek és barátainak, akik lehetővé tették román betegek befogadását az intenzív terápiás helyeikre, orvossággal és lélegeztetőgépekkel siettek Románia segítségére.

Iohannis ugyanakkor arra figyelmeztette polgártársait, hogy nekik is meg kell tenniük azt, ami rajtuk múlik:

el kell végre fogadniuk, hogy a járvány megállítására nincs más megoldás, mint az oltás felvétele.

Elegendő megnézni, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság 80-90 százalékát beoltották, a járványt megfékezték, a kórházak nincsenek már tele koronavírusos betegekkel.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter egy csütörtök esti televíziós interjúban tételesen is beszámolt a külföldi segítségről. Elmondta:

pénteken viszik az első romániai koronavírusos pácienseket Kolozsvárról Ausztriába, és folytatódik azoknak a betegeknek az áthelyezése magyarországi és lengyelországi kórházakba is, akiknek a túlterhelt romániai egészségügyi rendszer már nem tudna megfelelő ellátást nyújtani.

Lengyelország húsz súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg kórházi kezelését vállalta, az első három pácienst csütörtökön szállította Lódzba egy katonai repülőgép.

Magyarország elsőként ajánlotta fel ötven, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteg kezelését. A páciensek áthelyezése már több mint egy hete megkezdődött, csütörtökig harminc válságos állapotban lévő beteget szállítottak át Romániából a debreceni és a szegedi kórházakba.

Szerbia oxigénkoncentrátorokat és gyógyszert ajánlott fel, Dániából két, intenzív terápiára szakosodott egészségügyi csapat érkezik.

Segítségükkel további húsz intenzív terápiás ágyat tudnak működésbe helyezni a bukaresti Matei Bals járványkórházban.
Franciaország és Olaszország is egészségügyi személyzetet ígért. A Moldovai Köztársaságból 32 orvos és ápoló érkezett a Jászvásár melletti konténerkórházba.

Közben pénteken újabb kórházi baleset követelt emberéleteket Romániában:

az olténiai Targu Carbunesti kórházában - ahol 150 koronavírusos beteget kezelnek, akik közül 90 oxigénpótlásra szorul, 15 pedig intenzív terápiában részesül - meghibásodott az oxigénellátó rendszer, aminek következtében három beteg meghalt.

A személyzet ballonos kézi lélegeztetéssel pótolta a páciensek oxigénellátását, a katasztrófavédelem pedig négy megyéből csaknem 70 oxigénpalackot küldött rohammentőkkel a helyszínre.

A berendezést néhány órán belül sikerült kijavítani.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint

a 19,3 milliós Romániában az utóbbi 24 órában 15 410 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami 7 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Az elmúlt napon 356 halálesetet regisztráltak: ez 2 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

A kórházakban immár több mint húszezer koronavírusos beteget kezelnek, az intenzív terápiás részlegeken pénteken 1848 súlyos betegnek jutott hely, a hírtelevíziók szerint azonban ennél sokkal többre lenne szükség: a betegfelvételi osztályokon és a beteggel érkező, a kórházak előtt sorban álló mentőautókban további fertőzöttek százai várják, hogy kórházi ágyhoz jussanak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.