2021. január 31., 09:33

Navalnijt támogató tüntetések zajlottak az orosz Távol-Keleten és Szibériában

Alekszej Navalnij ellenzéki politikust támogató tüntetések voltak vasárnap az orosz Távol-Kelet és Szibéria több városában.

Navalnijt támogató tüntetés
Fotó: Facebook / OVD-Info
Archív felvétel

Kamcsatkán, a Tengermelléken a Habarovszki területen és a szibériai településeken engedély nélkül megtartott tiltakozásokon többeket őrizetbe vettek.

Az OVD-Info jogvédő csoport honlapján megjelent tájékoztatás szerint

moszkvai idő szerint fél 11-ig 261 embert vettek őrizetbe,

köztük Vlagyivosztokban 96-ot, Krasznojarskban 44-et, Novokuznyeckben 23-at, Novoszibirszkban 22-t.

Múlt hét szombaton a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer - a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú - részvevője volt. Közülük mintegy 4 ezer ember őrizetbe vettek.

Moszkvában vasárnap a Kreml egyész környékét, valamint a városközpont és a Szadovoje kolco (Kertkörút) közötti terület több utcáját lezárták.

A főváros centrumának hét metrómegállójában nem állnak meg a vonatok és megváltoztatták a felszíni közlekedés útvonalát is.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épülete körül a Lubjankán péntek este kordonrácsot állítottak fel. A hatóságok azt tanácsolták a környékbeli üzleteknek és vendéglátóhelyeknek, hogy vasárnap este hétig ne nyissanak ki. A Kremlhez közeli rakpartokon tilos a parkolás.

A belügyminisztérium előzetesen arra hívta fel az embereket, hogy ne vegyenek részt a nem engedélyezett tüntetéseken és provokációk veszélyére figyelmeztetett.

A főügyészség felhívta a figyelmet, hogy

a tiltakozók agresszív magatartását tömeges rendzavarásban való részvételként értékelhetik.

Megosztás
Címkék