lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. január 7., 16:39

Nagy-Britannia tervei szerint kiválthatja az atomerőművekben használatos orosz üzemanyagot

A brit kormány vasárnap bejelentette, hogy 300 millió font (348 millió euró) értékű beruházással programot indít az atomreaktorok következő generációjához szükséges üzemanyag előállítására.

atomerőmű
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Olyan anyagról van szó, amelynek alapja a jó minőségű, alacsony dúsítású urán. Ilyet jelenleg csak Oroszország állít elő kereskedelmi forgalomban,

Nagy-Britannia az első nyugat-európai gyártó lehet.

Az üzemanyag 5 és 20 százalék közötti arányban tartalmaz majd urán-235 izotópot, ez magasabb, mint a legtöbb atomerőművet működtető 5 százalék.

A kormány közleménye szerint az első, Anglia északnyugati részén található gyártóüzem

a tervek szerint a 2030-as évek elején kezdi meg működését.

A 300 millió fontos beruházás része a brit kormány azon tervének, hogy 2050-ig akár 24 gigawatt (GW) villamos energiát is termeljen atomenergiából, ami az ország szükségletének egynegyedét teszi ki.

Az Egyesült Királyság célja, hogy 2030-ra 95 százalékban alacsony szén-dioxid-kibocsátással termeljen villamos energiát, és 2035-re teljesen szén-dioxid-mentes hálózatot építsen ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.