2020. március 15., 11:48

Nagy-Britannia a koronavírus elleni küzdelemben is a maga útját járja

Martin M. Šimečka publicista érdekes írásban foglalkozik azza, hogyan küzd a brit kormány a koronavírus-járvány ellen.

Boris Johnson
Fotó: TASR / AP

Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni küzdelemben nem azokat a módszereket alkalmazza, mint a többiek Európában vagy Kelet-Ázsiában. Úgy tűnik nagy példaképét, Sir Winston Churchill egykori brit kormányfőt követi, aki a második világháború alatt a maga egyéni módján harcolt a hitleri Németország ellen, nem úgy, mint az európai nemzetek.

A brit kormány nem tiltotta be a tömegrendezvényeket, nem zárta be az üzleteket és az iskolákat. Johnson azt mondta, lehet, hogy sok ember meghal, de a járvány ellen sokkal hatásosabb védelem, ha az emberek többsége megfertőződik, majd immunissá válik a vírussal szemben. Ez a „csordaimmunitás” elve – és Johnson tudományos szakértői meg vannak győződve róla, hogy az efféle immunitás eléréséhez és a járvány leküzdéséhez elegendő, ha a lakosság 60 százaléka fertőződik meg.

Ez azonban kockázatos döntés, amely számos reakciót váltott ki. A Financial Times napilap ironikusan megjegyezte, hogy Johnson, aki a brexit melletti kampányában azt hangoztatta, hogy nem szabad hinni a szakértőknek, most egyszeriben a tudósokra hivatkozik.

Johnson most is legközelebbi mediális tanácsadójában, Dominic Cummingsben bízik, aki korábban három szavas szlogenjeivel vált híressé. Ezúttal is három szóból álló jelszavakkal operál: „wash your hand” (mossatok kezet) és „stay at home” (maradjatok otthon).

Nyilván Johnson is szeretné lelassítani a járvány terjedését, hogy megelőzze az egészségügy összeomlását, de egyébként a „csordaimmunitásban” bízik. A napilap kételkedik ebben a véleményben, mivel a Covid-19 vírusról egyelőre nem tudni, hogy aki kigyógyul a betegségből az immunissá válik-e. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a „csordaimmunitás” csak akkor működik, ha a népesség 90 százaléka megfertőződik. Vannak persze olyan vélemények, hogy a betegségből való felgyógyulás legalább két-három évre immunissá teszi az embereket. A Financial Times úgy látja, bármi is az igazság, a brit kormányfő nagy kockázatot vállal azzal, hogy ilyen módon akarja pórázon tartani a koronavírust.

Mások Johnsonnak azt a véleményét vitatják, hogy a tiltásokat az emberek előbb vagy utóbb megunják és megszegik azokat. Tony Janes közgazdászprofesszor a The Gauardian balliberális lapnak adott nyilatkozatában azt mondja, hogy semmilyen kutatás, amely az embereknek a tiltások nyomán kialakuló közömbösségét igazolná nem lehet kellően meggyőző ebben a speciális esetben.

Tény mindenesetre, hogy a brit fociklubok sem fogadják el a kormányfő véleményét és bejelentették a futballidény befejezését. Az FC Liverpool edzője Jürgen Klopp többek között ezt üzente a csapat szurkolóinak:

A foci legfontosabb tűnt minden kevésbé fontos dolog között, de most már egy kicsit sem fontos. Ebben a helyzetben, amiben vagyunk nincs választás a futball és a társadalmi érdek között.”
Megosztás
Címkék