2022. március 1., 17:14

Putyinhoz való hozzáállása miatt mondatnák le Miloš Zeman cseh elnököt

Lemondásra szólította fel kedden Miloš Zeman cseh államfőt a Charta 77 egykori emberjogi mozgalom alapdokumentuma aláíróinak egy csoportja. Közös nyilatkozatukban azt állítják, hogy Miloš Zeman az orosz államfő Vlagyimir Putyin hosszas támogatásával „társfelelőse” az ukrajnai orosz agressziónak. Jiří Ovčáček elnöki szóvivő, akit a ČTK hírügynökség kérdezett, nem kívánta kommentálni a felhívást.

Miloš Zeman
Archív felvétel
Fotó: TASR/AP

A felhívás aláírói - egyebek között Petr Pithart volt miniszterelnök, Jan Ruml, Jan Kalvoda és Michael Kocáb, egykori miniszterek, Anna Sabatová, volt emberi jogi biztos vagy Michal Horáček szenátor - szerint

Zeman múltbeli hozzáállása Vlagyimir Putyinhoz olyan súlyos vétek, amelyet már nem lehet helyrehozni.

Úgy vélik, hogy elnöki tevékenységével Zeman az alapjaiban tagadta meg a cseh állam alkotmányos demokratikus és humanitárius elveit. Az orosz államfő múltbeli nyílt támogatásával „ma ön társfelelőse a senki által ki nem provokált agressziónak és az ukránok milliói szenvedésének”.

A felhívás aláírói szerint Zemannak most egyetlen lehetősége van, hogy nyíltan elnézést kér az ukránoktól, a csehektől, a szövetségesektől és távozik tisztségéből.

Miloš Zeman az Ukrajna elleni támadás kezdetekor elismerte esetleges korábbi téves helyzet-megítélését, és határozottan elítélte az orosz támadást és támogatja az oroszellenes szankciókat.

E téren a cseh kormányzat, az ellenzék és az államfő között teljes az egység - jelentette ki a hétvégén Petr Fiala kormányfő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.