2021. november 21., 20:26

Morawiecki: A migrációs válság a legnagyobb kísérlet Európa destabilizálására

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a hidegháború óta „az Európa destabilizálására tett legnagyobb kísérletnek" nevezte a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válságot.

Fotó: Tasr/AP

Morawiecki szerint Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök elkezdett „hibrid háborút folytatni Európa ellen". „Ez az elmúlt 30 év legnagyobb kísérlete Európa destabilizálására" - írta Morawiecki a Twitter közösségi oldalon. Hozzátette:

Lengyelország „nem fog engedni a zsarolásnak, és nem hátrál meg, meg fogja védeni az Európai Unió határait".

Morawiecki vasárnap találkozott a balti államokból származó társaival, amelyek közül kettő országa szintén határos Fehéroroszországgal, és az utóbbi időben ők is migránsáradattal szembesülnek. Lengyelországba, de Litvániába és Lettországba is azt követően kezdtek érkezni a migránsok, hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök május végén bejelentette: Minszk a szigorúbb nyugati szankciókra válaszul a továbbiakban nem akadályozza meg őket abban, hogy területén keresztül az Unióba utazzanak.

Az Európai Unió szerint a Lukasenka-rezsim szándékosan küldött migránsokat az országhatárhoz, hogy káoszt és viszályt okozzon az Unióban.

Lukasenka pénteken a BBC-nek azt mondta, „teljesen lehetséges", hogy a fehérorosz csapatok segítettek a migránsoknak bejutni az Unió területére, tagadta viszont azokat a vádakat, melyek szerint szervezett akcióról lenne szó.

Az elmúlt napokban kevesebben próbáltak illegálisan átjutni a lengyel-fehérorosz határon. Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szerint ennek az az oka, hogy Fehéroroszország taktikát váltott, és a migránsok kisebb csoportokban próbálnak több helyütt átjutni a határon.

Megosztás
Címkék