2021. július 6., 17:46

Mit lép az unió, ha az európai költségvetés veszélybe kerül?

A jogállamisági feltételrendszerről szóló uniós rendelet akkor alkalmazható, ha az uniós költségvetés konkrétan és nem csak "elméletileg" kerül veszélybe - jelentette ki Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Európai Unió
Fotó: unsplash.com
Az EU brüsszeli központja

A biztos az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer alkalmazására vonatkozó iránymutatások létrehozásával kapcsolatos parlamenti vita keretében hangsúlyozta:

az a bizottság feladata, hogy megállapítsa a költségvetést érő kárt vagy a kárkockázatot, ezt a célt több olyan uniós intézmény is szolgálja, mint például az Európai Csalás Elleni Hivatal, vagy az Európai Ügyészség.

A jogállamisági mechanizmust pedig kiegészítő eszközként lehet használni

- tette hozzá.

Elmondta továbbá,

az Európai Bizottság a tagállami jogállamisággal összefüggő helyzetértékeléséhez, egyebek mellett az uniós bíróság, az uniós számvevőszék jelentéseire, illetve a testület éves jogállamisági jelentésében foglaltakra támaszkodik, amit még e hónapban tesznek közzé.

Deutsch Tamás, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta:

az EP immár sokadik jelentése a jogállamisággal kapcsolatban újabb merénylet a közösségi jog, az európai értékek és az európai együttműködés ellen.

A politikus szerint szégyenletes, ahogy a baloldal "rögtönítélő ideológiai törvényszékké" alakítja az európai parlamentet, és ismételten támadja azokat a tagállamokat, amelyek

nem engedelmeskednek Brüsszel parancsának.

A képviselő hangsúlyozta:

az uniós parlament baloldali többségének az a politikai szándéka, hogy Magyarország és Lengyelország szuverenitását durván korlátozza és a brüsszeli érdekeket kiszolgáló bábkormányokat segítse a hatalomra.
Magyarországon jól működik a demokrácia, a jogállamiság, az országban garantálják az alapvető jogokat és az emberek is biztonságosabban élnek, mint a kontinens nyugati felén. Magyarországot nem lehet se térdre kényszeríteni, se kiéheztetni

- hangoztatta a politikus.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.