2023. június 29., 17:25

Milliárdokat nyúltak le amerikai csalók a koronavírus-segélyekből

Az Egyesült Államokban 200 milliárd dollár juthatott csalókhoz a koronavírus-járvány idején, a vállalkozások megsegítésére indított gazdasági mentőakció 1200 milliárd dolláros keretéből - derül ki a felhasználásról szóló jelentésből.

dollárköteg
Fotó: unsplash.com

A kisvállalkozási hivatal (Small Business Administration) főfelügyelőjének jelentése kedden jelent meg. A dokumentumban megállapítja, hogy

a dolgozói bérek védelmét szolgáló program (Paycheck Protection Program), valamint a vállalkozások működőképességének megőrzését célzó hitelprogram (Economic Injury Disaster Loan) keretének legkevesebb 17 százaléka került csalókhoz.

Hannibal Mike Ware a vizsgálatot vezető főfelügyelő megállapítása szerint a járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozni hivatott programok gyors végrehajtása érdekében a hatóságok lazítottak az ellenőrzési eljárásokon, egyes esetekben felfüggesztették az ellenőrzéseket, amelyek megakadályozhatták volna a visszaéléseket.

Ugyanakkor a "könnyű pénz" ígérete és a kínálkozó "zsákmány" elsöprő mértékben vonzotta a csalókat a programokhoz

- olvasható a szövetségi hivatal jelentésében.

Június elején az AP hírügynökség megjelentetett egy összegző becslést, amely szerint az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány idején elkülönített összes pénzügyi forrásból 280 milliárd dollár jutott csalókhoz, emellett az amerikai költségvetésből további 123 milliárd dollárt rosszul, vagy pazarlóan költöttek el a járvánnyal összefüggésben.

A koronavírus-járvány forrásaihoz kapcsolódó pénzügyi visszaélés miatt a szövetségi hatóságok 2230 esetben emeltek vádat, több ezer vizsgálat pedig még zajlik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.