2021. november 17., 17:49

Migránsválság: Merkel és Lukasenka megállapodott Varsó háta mögött?

A DenníkN fehérorosz forrásokra hivatkozva arról ír, megállapodásra jutott Minszk és az EU a migránsválság kérdésében.

Fehéroroszország
Fotó: TASR/AP

A megegyezés hírére Andrzej Duda lengyel államfő úgy reagált, nem tudnak elfogadni olyan döntést, ami a lengyel fél bevonása nélkül született meg.

Lengyel titkosszolgálati szóvivő: új tábor keletkezett a kuznicai határátkelőnél

A migránsok délelőtti visszavonulása után újabb tábor keletkezett a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, s a határkerítés fehérorosz oldalán filmes stábok is láthatók - közölte szerda este a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn.

A külföldiek egy része megközelíti a kerítést a keddi határostrom helyszínén - olvasható Zaryn Twitter közösségi honlapján, amelyen a leírt helyzetet megelevenítő videofelvételek is találhatók.

A szóvivő szerint pszichológiai harc zajlik a határon, ezt az állítást például olyan felvételekkel támasztotta alá, amelyeken egy fotóriporter a közeli sátrakból a kerítéshez hozott gyermekeket fényképez.

A bezárt kuznicai határátkelőnél kedden a migránsok megostromolták a lengyel határt, köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

Szerda délelőtt a lengyel hatóságok közölték: a migránsok elhagyják a határátkelő környékét, a fehérorosz oldalon buszokra szállnak fel és ismeretlen helyre távoznak. Egyúttal nem zárták ki, hogy a külföldieket más helyre viszik, ahol esetleg tábort vernek, és újabb határátkeléssel próbálkoznak.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter szerda reggel egy rádióinterjúban úgy ítélte meg, hogy a határon fennálló válság hónapokig, netán évekig húzódhat el.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. A feszültség a múlt hét elején éleződött ki, amikor Kuznica Bialostockánál nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek. Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén, ők az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen áttörni a határon.

A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben. A szejm szerda este a határőrizeti törvény módosításáról szavaz, mely lehetővé tenné a bejárási tilalom meghirdetését a térségben, és szabályozná az onnan jelenleg kitiltott újságírók munkáját is. (MTI)
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.