2021. szeptember 12., 13:08

Merkel a párbeszéd erejében bízva oldaná meg Varsó és Brüsszel vitáját

Angela Merkel német kancellár reményét fejezte ki Varsóban szombaton, hogy párbeszéd útján meg tudják majd oldani a lengyel igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban az Európai Bizottsággal szemben fennálló vitákat, mert "a politika több annál, mint hogy csak a bíróságra járjanak".

Fotó: TASR/AP

Az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra múlt héten az Európai Bíróságtól a bírói fegyelmi kamara miatt indított eljárás keretében. Az utolsó lengyelországi hivatalos látogatásán lévő Merkel sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a menekültek felhasználását arra, hogy nyomást gyakoroljanak Lengyelországra és más uniós tagállamokra. Az utóbbi hónapokban megnőtt azoknak az iraki, afgán, szíriai és afrikai embereknek a száma, akik Fehéroroszországból léptek át Lengyelország, Litvánia és Lettország területére. A három uniós ország azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjét, hogy szervezett formában szállítja az illegális bevándorlókat az Európai Unió külső határára.

A német kancellár szombaton arra kérte Fehéroroszországot és Lengyelországot is, hogy segítsenek a két ország határa között rekedt, súlyos humanitárius helyzetbe került embereknek.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "teljességgel elfogadhatatlan, hogy ilyen hibrid támadásokat" hajtsanak végre az Európai Unió területére igyekvő emberek kihasználásával, s felidézte, hogy ezt közölte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nemrég tartott találkozóján is.

Megbeszélésük után Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a nézeteltérések ellenére jól alakultak a lengyel-német kapcsolatok Merkel hivatali ideje alatt és köszönetet mondott a német kancellárnak az együttműködésért. "A különbözőségek ellenére, képesek vagyunk mindenek felett azt hangsúlyozni, ami egyesít minket" - fogalmazott Morawiecki.

Megosztás
Címkék