2021. szeptember 21., 13:36

Melbourne-ben komolyodik a helyzet: gumilövedékkel oszlatták fel a lezárások ellen tiltakozó rendbontókat

Paprika- és gumilövedékkel oszlatta fel a rendőrség kedden Melbourne-ben a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt korlátozások ellen tiltakozó rendbontókat.

koronavírus Ausztrália tüntetés
Fotó: TASR/AP

A többezres tömeg a kijárási korlátozások dacára lezárt egy forgalmas utat, rongált és rendőröket is megsebesített. A hatóságok mintegy negyven embert őrizetbe vettek.

Shane Patton, Victoria állam rendőrfőnöke kiemelte, hogy a gyülekezés törvényellenes volt, a kialakult helyzet pedig próbára tette a rendőröket.

A városban második napja vannak tüntetések, miután a helyi hatóságok elrendelték az építkezések leállítását,

arra hivatkozva, hogy az ingázó munkások növelik a vírus terjedésének kockázatát. Az építőmunkásokon kívül azonban olyanok is utcára vonultak, akik ellenzik az oltások kötelezővé tételét és Victoria állam elhúzódó korlátozásait. A helyi szabályok szerint ugyanis

z építőiparban dolgozóknak a hét végéig legalább egy oltást be kell adatniuk maguknak.

„Az erőszak és a rendbontás még egyetlen covidos esetet sem akadályozott meg, éppen ellenkezőleg, segítik a vírus terjedését” - hangoztatta közleményében Dan Andrews, az állam kormányfője. Martin Foley victoriai egészségügyi miniszter tudatta, hogy az egészségügyi hatóságoknak nem volt más választásuk, mint elrendelni az építkezések leállítását, hogy a következő két hétben kidolgozzák, hogyan lehet növelni a szektorban dolgozók átoltottságát.

Közgazdászok szerint az építkezések leállítása nem tesz jót az ausztrál gazdaságnak, amely ismét recesszióba süllyedhet.

Ausztráliában az ország két legnagyobb városát, Sydneyt és Melbourne-t, valamint a fővárost, Canberrát is vesztegzár alá helyezték a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében.

Victoriában kedden az idei legtöbb, 603 új fertőzöttet és egy halálos áldozatot jegyeztek fel. Új-Dél-Walesben eddig a felnőtt lakosság 53 százalékát oltották be. Victoriában ez az arány 44 százalék. Új-Dél-Walesben kedden ezernél több új fertőzöttet regisztráltak, és tízen haltak bele a betegségbe, a többségük Sydneyben. A kormány több korlátozást már feloldott, főleg kültéri tevékenységeket és sportolást engedélyeztek, és további lazításokat helyezett kilátásba, ha az átoltottság eléri a hetven, majd a nyolcvan százalékot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.