cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. április 19., 11:12

Megsértette az ENSZ határozatot Izrael, Oroszország szankciókat indítványoz

Nem hajtotta végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Ramadán idejére elfogadott – a Gázai övezetre vonatkozó - tűzszüneti határozatát Izrael, s erre hivatkozva Oroszország szankciók elfogadását vetette fel Izraellel szemben a szervezetben – számolt be az indítványról több hírforrás, köztük az orosz állami média is.

 

Egyesült Nemzetek Szövetsége - zászló

Az indítványt Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ képviselője jelentette be, felszólítva a New yorki székhelyű nemzetközi szervezet vezetését: fontolja meg szankciók bevezetését a zsidó álammal szemben, amiért az nem tartja be a BT által elfogadott kötelező jellegű határozatokat. Rámutatott: az ENSZ BT 2728.-as számú határozata tűzszünetet követelt a Ramadán idejére a Gázai övezetben – ahol az izraeli hadsereg a Hamász októberi támadása óta, sok civil áldozatot követelő megtorló hadműveleteket folytat – ám ezt az izraeli vezetés nem hajtotta végre.

„Emlékeztetni kell arra, hogy a BT kötelező határozatainak be nem tartása szankciókat kell, hogy vonjon maga után, és úgy látjuk, hogy a BT-nek haladéktalanul foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel” – jelentette ki Nebenzia.

Az orosz ENSZ állandó képviselő felvetése nem volt egyedülálló Izrael háborúja tekintetében. Franciaország külügyminisztere, Stéphane Séjourné a hónap elején ugyancsak szankciók bevezetését sürgette Izrael ellen a Gázai övezetben zajló cselekmények kapcsán. A témával összefüggésben Párizs több, konkrétan 28 – meg nem nevezett – izraeli állampolgárral szemben már be is vezetett szankciókat.

A Hamász, a Ramadán – a muszlim világ számára kiemelkedő fontossággal bíró ünnepi időszaka – idejére vonatkozó tűzszüneti határozatát, március 25.-án fogadta el az ENSZ BT, 14 igen szavazattal, egy ellenében, az Amerikai Egyesült Államok tartózkodása mellett. A határozat azt szabta meg, hogy a Gázai övezetben tűzszünetet tartsanak a Ramadán idején, illetve, hogy a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, valamint a humanitárius szervezetek Gázába való bejutásának biztosítására kerüljön sor.

Az ENSZ BT által elfogadott határozat tekintetében jelzésértékű, hogy azt még az Izrael legfontosabb állandószövetségesének tartott Washington sem vétózta meg, csupán tartózkodott az arról tartott szavazáson. Nem sokkal a határozatról tartott voksolás után, az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, lemondta egy korábban szervezett washingtoni látogatását, azzal érvelve, hogy a Fehér Ház „visszalépett elvi álláspontjától.”

A Hamász palesztin szervezet, tavaly október 7-én intézett támadást izraeli katonai támaszpontok és falvak ellen, több mint 1100 izraelit megölve és több száz túszt ejtve. Izrael válaszul megtorló hadműveleteket indított és megszállta a Gázai övezetet, ahol, mintegy 2 millió palesztin él  Az izraeli hadsereg által vezetett háború az enklávé nagy részét romba döntötte, a helyi hatóságok szerint az elmúlt hat hónapban több mint 33 000 palesztint öltek meg az izraeli erők.

A világszervezet biztonsági tanácsában elhangzott – az Izrael elleni szankciók bevezetését érintő - orosz felvetés a régió geopolitikai pólusainak átrendeződésének ugyanúgy jele lehet, mint annak, hogy Tel Aviv, Iránnal szembeni politikája, s annak lehetséges következményei mind több globális szereplőben ébresztenek komoly aggályokat. Ugyanakkor az is jelzésértékű lehet, hogy az Izraellel szemben hagyományosan mérsékelt hangnemet választó orosz külpolitika is reagálni kíván a régióban lévő érdekösszefüggéseit hangsúlyozva.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.