2022. július 30., 14:39

Megpróbálják csökkenteni a nyugat-csehországi erdőtűz területét a cseh tűzoltók

Egy hete pusztít erdőtűz a nyugat-csehországi České Švýcarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban. Ennek területét próbálják meg csökkenteni a tűzoltók - közölte Vladimír Vlček, a cseh tűzoltóság regionális parancsnoka szombaton Ústí nad Labemben. 

tűz - Cseh Svájc
Fotó: TASR/AP

A legfrissebb helyzetjelentés szerint továbbra is mintegy ezer hektáron ég az erdő a Nemzeti Parkban, amelynek nagy része le van zárva a látogatók előtt.

Mintegy két kilométer szélességben és öt kilométer hosszúságban ég az erdő. A területet sikerült körülszántani, ezért csütörtöktől kezdve már nem növekszik. Most a hét végén megpróbáljuk fokozatosan csökkenteni a tűz által érintett területet"

- mondta Vlcek újságíróknak.

Ennek érdekében a hivatalos közlés szerint a tűzoltók számát az eddigi ötszázról hétszázra emelték, s a tűzoltásba már nyolc helikopter és három repülőgép is bekapcsolódott.

A műszaki segítség Svédországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkezett. A szlovák kormány harminc tűzoltót is küldött a csehek megsegítésére. Csütörtökön két olasz helikopter is besegített, de azoknak az olaszországi erdőtüzek miatt már vissza kellett térniük hazájukba.

A legfőbb probléma továbbra is az, hogy a sziklás-erdős vidéken nagyon nehéz, helyenként lehetetlen a klasszikus tűzoltótechnika használata, ráadásul a vizet is több kilométeres távolságból kell a helyszínre juttatni. A tűzoltóhelikopterek és -repülőgépek bevetése azonban nagyon hatékonynak bizonyult.

Az erdőtűz még kedden átterjedt a szomszédos Szász-Svájc Nemzeti Park területére is, ahol a német hírügynökség szombati jelentése szerint már többszáz hektárnyi területen pusztít.

A cseh oldalon mintegy 450-500 személyt kellett evakuálni a tűz által veszélyeztetett apró településekről, üdülőházakból.

A kiürített házakat a rendőrség és a tűzoltóság felügyeli. Kiürítették a térségben lévő nyári gyerektáborokat is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.