2021. szeptember 1., 19:57

Megnyitották Berlinben a WHO járványügyi elemző központját

Megnyitották Berlinben szerdán az ENSZ közegészségügyi szakosított szerve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális járványügyi elemző és előrejelző központját, amelyet a koronavírus-világjárvány tanulságaként hoztak létre.

WHO-székház
A WHO központja
Fotó: Getty Images

Angela Merkel német kancellár a világjárvány- és járványügyi elemző központ (WHO Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence) megnyitóján kiemelte: a koronavírus-világjárvány rámutatott, mennyire fontos szervezet a WHO, mint globális közegészségügyi hatóság. Munkájának minőségét azonban az ENSZ tagállamainak támogatása határozza meg.

A WHO csak annyira lehet jó, amennyire a tagállamok engedik"

- mondta.

Hasonlóan fogalmazott Jens Spahn német egészségügyi miniszter is, aki kiemelte a bizalom jelentőségét, és felszólította Kínát, hogy tegye a nemzetközi közösség számára átláthatóvá az új koronavírus (SARS-CoV-2) eredetéről folytatott vizsgálatokat.

A WHO új központját a német kormány évi 30 millió euróval támogatja.

Az intézmény feladata a járványok kialakulásának veszélyével kapcsolatos adatok minél szélesebb körű - a többi között az állategészségügyre, a klímaváltozásra és a demográfiára kiterjedő - gyűjtése és elemzése a megelőzés és a védekezés javítását szolgálva.

A központban számos tudományág - például az adat-, és az orvostudomány - eredményeit és művelőit összefogva igyekeznek minél korábban előre jelezni a veszélyeket.

El kell elérni, hogy "jobban fel legyünk készülve a jövőbeli járványokra és világjárványokra" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy ehhez elengedhetetlen a globális tudományos együttműködés.

A kancellár kifejezte elismerését a rendezvény egyik díszvendége, a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen védő egyik első vakcina, a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett oltóanyag hatásmechanizmusának kidolgozása révén világhírű Karikó Katalin munkássága iránt, aláhúzva, hogy "lenyűgöző" a magyar tudós egész életútja.

Karikó Katalin a mások mellett a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz részvételével tartott rendezvényen hangsúlyozta, hogy az új intézetnek fontos szerepe lehet a szakértők, kutatók közötti közvetlen párbeszédben is. Mint mondta, a járvány miatti lezárások azt is megmutatták, hogy a tudományos munkához is nélkülözhetetlenek a személyes kapcsolatok, találkozások.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.