Megkezdték a vírus eredetének felkutatását a WHO szakemberei

2021. január 29., 11:56
ma7 | MTI

Megkezdték a munkát pénteken Vuhanban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői, akik az új típusú koronavírus eredetének felkutatására érkeztek két héttel ezelőtt a közép-kínai városba. 

Kínai szakemberek
Fotó: Roman Pilipej
Kínai szakemberek a WHO munkatársaival találkoztak

A szakértői csapat 13 tagja január 14-én érkezett a járvány legelső ismert gócaként elhíresült Vuhanba, érkezésüket követően pedig kéthetes karantént kellett eltölteniük.

Peter Ben Embarek, a küldöttség vezetője a Global Times nevű kínai lapnak csütörtök este elmondta: a tervek szerint kórházakat fognak felkeresni Vuhanban, illetve elmennek arra a piacra is, amelyet a járvány egyik legkorábbi gócának tartanak. Bár a piacot, ahol tengeri ételeket és különféle vadhúsokat is árultak, a járvány kitörését követően lezárták, Ben Embarek szerint így is sok mindent láthatnak és megtapasztalhatnak ott.

Elmondta: egyebek mellett tanulmányozhatják azokat a helyeket, ahol fertőzéses esetek kapcsolódtak össze, feltárhatják az események körülményeit és lefolyását, valamint felkutathatják a piacon árult állatokról és termékekről szóló feljegyzéseket. A szakértő reményei szerint lehetőséget kaphatnak arra is, hogy a járvány kitörésének idején a piacon dolgozó árusokkal is beszélhessenek. A nemzetközi küldöttség emellett olyan kórházakba is ellátogat majd, ahol a legelső Covid-19-es pácienseket kezelték. A WHO csütörtöki közlése szerint

a szakértők látogatást tesznek továbbá az egyesek által a koronavírus véletlenszerű elterjesztésével megvádolt vuhani virológiai intézetben, a vuhani járványügyi központ laboratóriumában,

valamint beszélnek a járvány kezelésében legkorábban részt vevő szakemberekkel, illetve néhány emberrel a legelső Covid-19-es betegek közül.

A WHO egy, a Twitteren közzétett bejegyzésben aláhúzta: egyelőre nem vetnek el egyetlen elméletet sem a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) eredetét illetően.

Kövesse facebook oldalunkat is!