2022. november 1., 09:59

Megkezdődött Izraelben a választás

Megkezdődtek az izraeli parlamenti választások kedd reggel, a szavazók a legtöbb szavazóhelyiségben este kilenc óráig adhatják le voksukat.

Izrael
Fotó: TASR/AP

A választásra jogosult mintegy 6,8 millió választópolgár az izraeli parlament, a kneszet 120 képviselőjét hivatott megválasztani.

A Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök által vezetett Likud pártnak az előzetes közvélemény-kutatások szerint van esélye arra, hogy kormányzó többséget szerezzen a parlamentben.

Mivel a választás napja munkaszüneti nap Izraelben, a hatóságok a biztonsági készültség fokozásával, valamint a palesztin területek lezárásával készülnek a voksolásra;

hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csak rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

Netanjahu ellen korrupciós vádak miatt folyik eljárás. A politikust tavaly 12 évnyi hivatali idő után menesztették. A június elején megalakult új kormányt a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt, a Naftali Bennett vezette, a telepesek érdekeit képviselő jobboldali Jobbra (Jamina), az iszlám hagyományokat őrző arab Raam párt, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt, a szociáldemokrata Munkapárt, a baloldali liberális Merec párt és a jobboldali-szekuláris Izrael a Hazánk párt alkotta.

Izraelben három éven belül már az ötödik választás a keddi. A centralista-jobboldali kormánykoalícióban részt vevő pártok vezetői júniusban állapodtak meg a kneszet feloszlatásáról a koalíció szétesése miatt. Jelenleg Jaír Lapid eddigi külügyminiszter, a Van Jövő párt vezetője tölti be az ügyvezető kormányfő szerepét.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.