2022. június 16., 11:12

Megérkezett Kijevbe Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Mario Draghi

Az ukrán fővárosba érkezett Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő - közölte csütörtök reggel a francia elnöki hivatal.

Olaf Scholz Kijevben
Fotó: TASR
Olaf Scholz Kijevben

A három vezető Lengyelországban szállt különvonatra. Macron, Scholz és Draghi "éjszakai" találkozót tartott a délkelet-lengyelországi Rzeszowban, ahol nemzetközi repülőtér található, mielőtt tovább utaztak Kijevbe - jelentette a ZDF német köztelevízió.

A La Repubblica című olasz napilap fotót is közölt a vonaton utazó politikusokról.

A látogatás megszervezése hetekig tartott, mivel a politikusok igyekeztek leküzdeni a háborúra adott válaszukkal kapcsolatos ukrajnai kritikákat.

Kijev bírálta Franciaországot, Németországot és kisebb mértékben Olaszországot is, mert szerinte késlekedtek az országnak nyújtott támogatásokkal. Azzal vádolta őket, hogy lassan szállítanak fegyvereket, és hogy saját jólétüket Ukrajna szabadsága és biztonsága elé helyezik.

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor Berlin folyamatos támogatásáról biztosította Ukrajnát. Kifejtette: "nem csak szolidaritást akarunk tanúsítani, hanem biztosítani akarjuk Ukrajnát arról, hogy az általunk szervezett segítség - a pénzügyi és a humanitárius folytatódik, a fegyverek terén ugyanúgy". A támogatás addig folytatódik, amíg szükséges - tette hozzá.

Úgy vélekedett az Moszkvával szemben bevezetett uniós szankciók hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország feladja tervét és kivonja csapatait - "mert ez a cél".

Macron érkezés után azt mondta, hogy "ez egy fontos pillanat. Az egység üzenetét küldjük az ukránoknak".

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kerül sor a látogatásra, a francia elnöki hivatal egyik tisztviselője azt mondta, úgy gondolták, hogy a legjobb, ha közvetlenül a jövő heti EU-csúcs előtt teszik meg, amelyen az ukrán csatlakozás kérelemről is szó lesz.

Az Európai Bizottság pénteken határoz arról, hogy javasolja-e tagjelölt státus megadását Ukrajnának, de a kérdésben a tagállamoké a döntő szó.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.