2022. február 16., 16:59

Március 5-től eltörlik a legtöbb korlátozást Ausztriában, enyhítenek Svájcban is

Március 5-től eltörlik a koronavírus-járvány megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozások többségét Ausztriában - jelentette be az osztrák kormány szerdán.

koronavírus, COVID-19, maszk, tesztelés
Fotó: TASR

A kormány és a tartományok a fertőzöttek magas száma ellenére átfogó könnyítésekről egyeztek meg.

Az éjszakai korlátozásokat eltörlik, ugyanakkor kötelező marad az FFP2-es maszk viselete a kórházakban, az idősotthonokban, a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a bankokban és a postán. Minden más esetben csak maszkviselési ajánlás vonatkozik a zárt helyiségekre.

Március 5-től az oltatlanok teszt nélkül is igénybe vehetnek számos olyan szolgáltatást, amelyet eddig csak a megfelelő igazolásokkal rendelkezők vehettek igénybe. Ez azt jelenti, hogy egyebek között a sportlétesítményeket, a rendezvényeket, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat is bárki igazolás nélkül látogathatja.

A kizárólag az oltottaknak vagy a koronavíruson átesetteknek belépési jogosultságot biztosító 2G szabály csak a legsérülékenyebb területeken, például az idősotthonokban és a kórházakban marad fenn a dolgozók és a látogatók számára. Ezenkívül Bécsben is maradnak a korábbi szigorú szabályozások.

Karl Nehammer osztrák kancellár elmondta:

apránként és határozottan visszaveszik a szabadságot, amelyet a vírus elvett.
Ugyanakkor aláhúzta:

a világjárvány még nem ért véget, a vírus továbbra is a mindennapi élet része.

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter jelezte: a széles körben ingyenesen biztosított tesztelésben is paradigmaváltásra van szükség. A tünetmentes, teljesen immunizált emberek rendszeres tesztelésének nincs sok értelme, és rengeteg pénzbe kerül - tette hozzá.

Az ingyenes tesztelés március 31-ig még biztosan elérhető mindenki számára.
Mückstein hangsúlyozta, hogy az enyhítések ellenére a kormány ragaszkodik a kötelező védőoltáshoz.
Magas átoltottságra van szükség, "hogy ősszel ne érjen bennünket meglepetésként egy új változat" - jegyezte meg.

Svájcban is felfüggesztették a korlátozások többségét - közölte a berni kormány szerdán.

A csütörtökön életbe lépő változtatások után már csak a maszkviselési kötelezettség marad fenn a tömegközlekedésben és az egészségügyi létesítményekben.

Emellett március végéig pozitív koronavírus-teszt esetében marad az ötnapos karantén-kötelezettség.

A járványügyi helyzet kedvezően alakul

- érvelt közleményében a svájci kormány.

Az immunitás magas szintjének köszönhetően valószínűtlen az egészségügyi rendszer túlterhelődése, így adottak a társas és a gazdasági élet gyors normalizálásának feltételei

- tette hozzá a kabinet.

A 8,6 milliós Svájc lakosságának több mint 90 százaléka védettséget élvez vagy azért, mert be van oltva, vagy azért, mert átesett a vírusfertőzésen - tájékoztatott a svájci kormányzat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.