Már a járvány harmadik hullámát vizionálja a WHO

2020. november 23., 13:15
ma7

Alaposan lehúzta Európát a koronavírus-járvány megfékezésével kapcsolatos teendők elmismásolása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) speciális Covid-19 megbízottja, aki szerint az Európai Unió tagállamai nem használták ki a járvány nyári, átmeneti visszahúzódásának előnyeit a következő hullám elleni harcra. 

David Nabarro
Fotó: MercoPress
David Nabarro

David Nabarro a Solothurner Zeitung című svájci lapnak azt is elmondta, hogy a kontinensnek a jövő év elején a járvány harmadik hullámával is szembe kell néznie, ráadásul mielőtt még a vakcinát széles körben hozzáférhetővé tennék.

Nem hozták létre a megfelelő infrastruktúrát a nyári hónapok alatt, miután az első hullámot sikerült visszaszorítani. Most elért bennünket a második hullám, s ha nem építjük fel, amit kell, tavaszra nyakunkon lesz a harmadik"

– vizionál egy még rosszabb forgatókönyvet a szakember. Nabarro azt is kifejtette, hogy Európának sokat kell tanulnia az ázsiai országoktól.

Gyorsan és határozottan kell reagálni a vírusra, különösen az elején, amikor a kórokozó még lassan terjed a különféle közösségekben. Ha csak félszívvel reagálunk, a probléma hamar a fejünkre nő"

– mondta.

Európában a nyári hónapok alatt rövid időre visszaesett a fertőzések száma, ám most megint elszabadult a vírus. A 84 milliós Németországban például egyedül tegnap tizennégyezerrel nőtt a megbetegedések száma. Ezzel szemben a 120 milliós Japánban a múlt szombaton 2596 új fertőzést regisztráltak, az 51 millió lakost számláló Dél-Koreában pedig mindössze 386-ot, ahol a járvány kitörése óta az igazolt esetek száma alig haladta meg a harmincezret. Kontinensünkön Nabarro szerint az a legfőbb gond, hogy a politikai döntéshozók közül csak kevesen fogták fel, a vírus exponenciálisa terjed, nem számtani haladvány szerint. Ázsiában viszont azért maradt viszonylag alacsony a fertőzések száma, mert az emberek teljes mértékben megértették a helyzetet, és ehhez mérten is viselkedtek. – Megtartják a szükséges fizikai távolságot egymástól, viselik a maszkot, nem mutatkoznak nyilvános helyen, ha megbetegszenek, rendszeresen fertőtlenítik magukat. Ezen túlmenően védik a legveszélyeztetettebb csoportokat.

A megbízott hozzátette:

Ázsia nem oldotta fel elhamarkodottan a korlátozásokat, megvárták, amíg az esetszám csökken, és alacsonyan is marad. Európában a reakció nem volt teljes."

Nabarro dicsérte az ázsiai hatóságok kommunikációs stratégiáját is.

Csak egyetlen üzenetük volt: ha azt akarjuk, hogy erős legyen a gazdaságunk, és megtartsuk szabadságunkat, ragaszkodnunk kell néhány alapvető dologhoz."

Közben az oxfordi egyetemi kutatócsoport arról számolt be, hogy alkalmazási technikáktól függően 62-90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája. Az elvégzett próbák azt mutatták, hogy azok közül, akik két, nagy dózisú hatóanyagot tartalmazó oltást kaptak, harmincan fertőződtek meg később. Abban a próbacsoportban viszont, amelynek hatóanyag nélküli szert adtak be, 101 fertőződés történt. Ez 62 százalékos hatékonyságnak felel meg. A hatékonyság 90 százalékra emelkedett viszont abban a csoportban, amelynek tagjai először alacsony, majd magas hatóanyag-dózisú vakcinát kaptak. A két módszer hatékonysági átlaga 70,4 százalék.

Kövesse facebook oldalunkat is!