2021. június 10., 13:34

Már a cseh kormányfő is az EP célkeresztjébe került

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén 505 szavazattal, 30 ellenszavazat és 155 tartózkodás mellett, elfogadta az Andrej Babiš cseh miniszterelnök összeférhetetlenségéről szóló állásfoglalást.

Júniusi 4-i parolázás
Szijjártó Péter és Andrej Babiš a magyar vakcinaküldemény átadásakor
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Ezzel az Európai Parlament egy olyan határozatot fogadott el, amellyel durván beavatkozott egy folyamatban lévő tagállami igazságszolgáltatási eljárásba. Minden uniós tagállamnak joga van ahhoz, hogy saját, független igazságszolgáltatási rendszerét a nemzeti törvényei alapján működtesse, az eljárásokat lefolytassa. Az európai intézményeknek semmilyen felhatalmazásuk sincsen arra, hogy ezekbe a folyamatokba beavatkozzanak"

– emelte ki Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazáshoz benyújtott magyarázatában. A képviselő hozzáfűzte: a határozat elfogadásával az Európai Parlament többsége ismét durva támadást intézett egy szuverén közép-európai tagállam ellen, az európai politikai ámokfutás ismét szintet lépett.

Az Európai Bizottság (EB) április végén állapította meg, hogy a cseh kormányfő az ország vezetőjeként befolyásolja a tulajdonában lévő Agrofert holding működését, és ő a haszonélvezője a cégeihez irányuló állami és uniós támogatásoknak.

Az EP ragaszkodik ahhoz, hogy a Babiš miniszterelnök vagy a cseh kormány tagjai által irányított vállalatoknak történő további folyósítást – akár az EU, akár Csehország nemzeti költségvetéséből – le kell állítani mindaddig, amíg az összeférhetetlenségi ügy meg nem oldódik"

– írja az EP állásfoglalásában.

Kósa Ádám kiemelte: példátlan, hogy az Európai Parlament kvázi bírósági ítéletet hoz és politikai nyomás alá helyezi egy független tagállam hatóságait, ráadásul teszi ezt egy folyamatban lévő, konkrét ügyben. Az Európai Uniónak rendelkezésére állnak azok az eszközök, melyekkel meg tudja védeni az uniós forrásokat, ellenőrizni tudja azok felhasználását, ezek a Pénzügyi Rendeletben rögzítésre kerültek. Az Európai Bizottság, az Európai Számvevőszék, és az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt ügyekben a nyomozást a tagállami hatóságoknak kell lefolytatniuk, bírósági ítéletet pedig nem az Európai Parlamentnek kell hoznia.

Sajnálatos, hogy a különböző érdekek által motivált európai politikai ámokfutás az Európai Parlamentet teljes szereptévesztésbe sodorta és ezzel lerombolja az intézmény tekintélyét és megítélését. Minden ilyen jellegű kezdeményezés ellen kell szavaznunk, meg kell állítani ezeket a folyamatokat, mert ezek jelentik az igazi veszélyt az európai jogállamiságra!"

– tette hozzá a fideszes képviselő.

Azért zajlik egyértelmű, mindenfajta jogi alap nélküli politikai támadás Andrej Babiš ellen, mert a cseh kormányfő „túlságosan hangosan ment szembe” a liberális fősodorral és képviseli nemzete érdekeit"

– jelentette ki korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország szolidaritásáról biztosítja V4-es partnerét és barátját. Ugyanolyan támadás zajlik ellene, mint zajlott és zajlik rendszeresen Magyarországgal szemben"

– hangsúlyozta a miniszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.