2020. november 22., 14:57

Manfred Weber: Nem tágítunk a jogállamisági feltételek mellől

Manfred Weber első ízben mondta ki egy friss lapinterjúban, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárásoknak semmi értelmük. Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egyúttal bírálta az EU-büdzsé végrehajtását megvétózó Orbán Viktort, és kijelentette: a néppárt nem tágít a jogállamisági kritériumrendszer mellől. 

Manfred Weber-Orbán Viktor
Fotó: Szecsődi Balázs
Orbán Viktor és Manfred Weber

A bajor politikus a héten zárt ajtók mögött még kritizált egyes uniós jogállamisági eszközöket, nevezetesen a Magyarország elleni hetes cikkely szerinti eljárás alapját jelentő Sargentini-jelentést.

A magyar költségvetési vétó nyomán újból felizzott a Fidesz Európai Néppárton belüli tagságának kérdése. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a párt európai parlamenti frakciójának vezetője, Manfred Weber a flamand De Standaard lapnak adott friss interjújában kijelentette:

Miután Orbán Viktor megvétózta a keretköltségvetés és a járvány miatti mentőalap végrehajtását, egyre több jel mutat arra, hogy a néppárton belüli helyzete is gyengül.”

- húzta alá Weber, aki arról is beszélt: a koronavírus-járvány nélkül már határoztak volna a magyar kormánypárt néppárti tagságáról.

A világjárvány miatt nem tudunk találkozót összehívni a Fidesz végleges kizárásának ügyében. Ha más lenne a helyzet, már rég meglenne a döntés.”

Ismert, a magyar kormánypárt felfüggesztett néppárti tagsággal működik 2019 tavasza óta, ám a pártcsalád európai parlamenti frakciójában továbbra is teljes jogú munkát végez. A héten az EP-csoportban pedig terítékre is került a magyar vétó kérdése, ahol a Fidesz európai parlamenti képviselői megvédték a jogállamisági mechanizmussal szembeni magyar álláspontot. Weber ezután mégis arról posztolt – és az említett interjúban is azt sugallja –, hogy a néppárti EP-frakció egy az egyben a feltételrendszer oldalán áll.

Maga a néppárti politikus is megfogalmazott némi kritikát az EU jogállamisági módszereivel kapcsolatosan, ugyanis a magyar demokrácia állapotát bíráló Sargentini-jelentésről az említett ülésen azt találta mondani, hogy pusztán jogi szempontból annak érvei nem állnák meg a helyüket egy bírói fórum előtt.

Emlékezetes, a Sargentini-jelentés alapján indították meg Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárást még 2018 őszén. A De Standaard által készített interjúban egyébként elő is kerül az azóta gyakorlatilag semmilyen eredményt fel nem mutató folyamat.

Weber pedig első ízben mondta ki, hogy számára nem jelentene gondot, ha lezárnák a magyar és a lengyel eljárásokat. Azok ugyanis a frakcióvezető szerint sem vezetnek eredményre. Árulkodó, hogy Angela Merkel német kancellár az EU-vezetők nyári csúcstalálkozóján a magyar eljárás lezárására maga is ígéretet tett. Azóta a német EU-elnökég égisze alatt egyszer már tárgyaltak a kérdésről.

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése eredetileg a szeptember 28-i ülésén szavazott volna a Fidesz tagságáról, ám a vírushelyzet miatt a találkozót online tartották meg. Donald Tusk pártelnök a halasztást azzal indokolta, hogy a virtuális értekezleten nem lehetett volna biztosítani a Fidesz ügyében leadott szavazatok titkosságát. Kormánypárti források ezzel egy időben megerősítették, hogy mindenképp a delegáltak személyes részvétele mellett lesz döntés az ügyben, ugyanis a tényleges politikai súllyal bíró kérdések ezt megkövetelik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.