cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 4., 19:33

Malmőben összecsapások voltak, miután egy iszlámellenes tüntető Koránt égetett

Összecsapások törtek ki Malmö egy bevándorlók lakta negyedében, miután egy iszlámellenes tüntető Koránt égetett. A rendőrség több mint tíz embert vett őrizetbe - közölték hétfőn a svéd hatóságok.

Oda-vissza hergelik egymást
A Korán egy iráni tüntető kezében
Fotó: TASR

A vasárnap este kezdődött és hétfőn hajnalban is folyatódott erőszakos zavargások résztvevői kövekkel dobálták meg a rendőröket és több tucatnyi autót gyújtottak fel - számolt be róla a malmői rendőrség.

Az összecsapások az után kezdődtek, hogy az iraki származású Salwan Momika iszlámellenes aktivista vasárnap meggyújtotta a Korán egy példányát, a feldühödött tömeg pedig meg akarta akadályozni az akciót.

A rendőrség több mint tíz embert őrizetbe vett a zavargás résztvevői közül.

Malmö Rosengard negyedében már korábban is voltak hasonló zavargások.

Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy miközben érthető, ha az ilyen akciók erős érzelmeket váltanak ki, az olyan erőszakcselekmények, amilyenek vasárnap történtek, már nem elfogadhatóak.

Momika az elmúlt hónapokban több alkalommal, főként Stockholmban hajtott végre iszlámellenes akciókat, amelyek számos muszlim országban felháborodást váltottak ki.

Az aktivista azzal magyarázta akcióit, hogy ezzel akarta felhívni a svéd társadalom figyelmét a Korán által jelentett veszélyre.

A svéd rendőrség a szólásszabadságra hivatkozva engedélyezte a demonstrációkat.

A svédországi muszlim vezetők felszólították a kormányt, hogy találjon módot a Korán-égetések leállítására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.