lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. december 16., 14:46

Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha nem szünteti meg a gázszállításra vonatkozó büntetővámot

Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldal

Szijjártó Péter a bolgár lépést "botrányosnak és ellenségesnek" nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását.

A jelenlegi geopolitikai és biztonsági körülmények következtében a Magyarország földgázellátásához szükséges gázmennyiség döntő része ezen a vezetéken érkezik, és "az európai jogszabályokkal teljesen ellentétes" bolgár döntés "annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra is" - mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte, hogy Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés, ezért most hirtelen nagyon elkezdtek igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt.

Ha eltörlik, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket

- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.