2021. november 26., 19:17

Lukasenka migránsközpontot látogatott a lengyel-fehérorosz határon

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken ellátogatott egy, a lengyel határhoz közeli, migránsközpontba. Előző este a fehérorosz-lengyel határon újabb migránscsoport próbált meg erőszakkal átjutni, és lázadás történt az egyik lengyelországi befogadó táborban.

Aljakszandr Lukasenka
Fotó: TASR/AP

Lukasenka látogatásáról beszámolva a BelTa fehérorosz állami hírügynökség azt írta:

A migránsok körülvették az elnököt, és tapssal üdvözölték.

A BelTa fotót is közzétett, amelyen Lukasenka a helyi vöröskereszt munkatársaival találkozik.

A hírügynökség által közzétett videón

a fehérorosz elnök a központban sétál, miközben testőrök, újságírók és migránsok veszik körbe.

A felvételen nők és gyerekek is láthatók.

Értsék meg, nem kezdhetünk háborút azért, hogy folyosót nyissunk Németország felé, ahova sok migráns szeretne eljutni

- mondta az elnök. Kijelentette, hogy szerinte 150 migráns tartózkodik a határ mentén.

A bruzgi határátkelőtől nem messze található ideiglenes központot a múlt héten nyitották meg, hogy elhelyezzék a napok óta a határon táborozó migránsokat.

Minszk szerint több száz embert költöztettek át a központba, és ezzel csökkentették a feszültséget. Az elmúlt napokban több száz migránst már hazatelepítettek hazájukba, köztük Irakba.

Az 1994 óta hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka rendszerét Brüsszel azzal vádolja, hogy nyár óta több ezer migránst csábított országába, majd az Unió keleti határai felé irányította őket, hogy ezzel torolja meg a nyugati szankciókat. Az elmúlt hetekben Lengyelország nagyszámú migránsáradattal szembesült a Fehéroroszországgal közös határán. Bár Minszk könnyű átjutást ígért Európába, a migránsok a határon rekedtek, nehéz körülmények között. A lengyel média szerint a nyár óta legalább 11 ember halt meg a határ menti térségben.

A lengyel határőrség pénteken arról számolt be, hogy egy lengyel katona megsérült egy közel 200 fős migránscsoport támadásában a határon.

Anna Michalska a határőrség szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtök este újabb migránscsoport próbált meg átjutni a lengyel határon az északkelet-lengyelországi Czeremcha falu közelében. A sérült katonát kórházba szállították, ahol ellátták a fejsérülését.

A szóvivő tájékoztatása szerint a tömeg hirtelen jelent meg a határ térségében. Ezzel egy időben a fehérorosz szolgálatok lézer- és stroboszkópfényekkel vakították el a lengyel katonákat és határőröket.

A csoport nagyon agresszív volt. Köveket és fadarabokat dobáltak

- mondta el a határőrség szóvivője.

Michalska szerint a támadást a fehérorosz szolgálatok gondosan megszervezték.

Az év eleje óta több mint 37 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a lengyel határt Fehéroroszországból. Több mint nyolcezren novemberben és több mint 17 ezren októberben.

Csütörtök este zavargások voltak az egyik nyugat-lengyelországi őrzött befogadó központban. A migránsok jobb körülményeket, Németországba átszállítást, vagy Irakba történő visszaszállítást követeltek. A zavargásról már csütörtök este hírt adott az egyik lengyel hírportál, az információt pénteken Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes is megerősítette.

Tegnap volt valami, amit szerintem lázadásnak kellene nevezni. Egy több mint száz migránsból álló csoport elkezdte lerombolni az épületeket, betörte az ablakokat, kitépte a rácsokat, tönkretette a berendezéseket, székeket, ágyneműt, ágyakat, és vagy szabadságot, vagy Németországba, vagy Irakba szállítást követeltek

- mondta Wasik pénteken a közszolgálati rádiónak.

Elmondása szerint mintegy 600 ember tartózkodott a központban, és sokan csatlakoztak a csoporthoz, de a helyzetet a rendőrség és a határőrség gyorsan ellenőrzése alá vonta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.