2022. június 25., 09:19
Frissítve: 04:46

Lövöldözés Norvégiában: két halott, több sebesült

A London Pub, ahol az eset történt, a legnagyobb meleg és leszbikus klub a norvég fővárosban. Júniusban több LMBTQ-felvonulás is zajlik az országban, ma éppen a Gay Pride nevezetű menet Oslóban.

Oslo
Fotó: TASR/AP
A norvég rendőrség az oslói lövöldözés helyszínén

Két halott és több sebesül maradt a helyszínen a ma éjfél utáni oslói lövöldözés után. Egy szemtanú beszámolója szerint a klubhoz érkező férfi fegyvert húzott elő a táskájából és lövöldözni kezdett.

A rendőrség információ szerint körülbelül 20 lövés dördült el két fegyverből, ketten meghaltak és 14 ember megsebesült, nyolcat közülük kórházba vittek, hárman válságos állapotban vannak. Hat sérültet a helyszínen láttak el.

A gyanúsítottat a helyszín közelében elfogták. Nincs jele annak, hogy több elkövető lett volna. A norvég rendőrség vizsgálja annak a lehetőségét, hogy terrorcselekményről van-e szó.

FRISSÍTÉS:

21-re nőtt az éjjeli lövöldözés sebesüljeinek száma van és tíz embernek az állapota súlyos.

Az oslói rendőrség letartóztatta a lövöldözés 42 éves norvég állampolgárságú, iráni származású gyanúsítottját, akit a rendőrség kisebb bűncselekmények elkövetése miatt ismert már korábbról, kábítószeres ügye miatt néhány hónapot börtönben is ült. A rendőrség szerint nem volt bűntársa. Az elkövető lakásában házkutatást tartottak.

Az éjszaka történtek miatt a szervezők lemondták a szombatra Oslóban tervezett melegfelvonulást.

Az ügy kapcsán Harald norvég király azt mondta, hogy őt és a királyi családot megdöbbentette a támadás.

Össze kell fognunk és meg kell védenünk értékeinket: a szabadságot, a sokszínűséget és az egymás iránti tiszteletet"

- mondta a 85 éves uralkodó.

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. A kormányfő egyben szolidaritását fejezte ki az LMBTQ közösséggel, "veletek vagyunk" - mondta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.