2021. május 28., 18:41

London ezerötszáz migránst toloncolna vissza az EU-ba

Több mint 1500 menedékkérőt toloncolna vissza az Egyesült Királyság azokba az európai országokba, amelyeken keresztül a menekültek eljutottak a Brit-szigetre.

Visszaküldenék őket
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

A kormány információi szerint a bevándorlókat tájékoztatták: egyelőre nem bírálják el a menedékjog iránti kérelmüket, mivel jelenleg azt vizsgálják, hogy visszaküldhetik-e őket a harmadik országokba. Az érintett bevándorlók egynegyede 2021 első három hónapjában érkezett az Egyesült Királyságba.

A menekülteknek az első biztonságos országban kellene menedékjogot kérniük ahelyett, hogy veszélyes utakat tesznek meg az Egyesült Királyság felé"

– közölte a brit belügyminisztérium szóvivője.

Minden országnak saját erkölcsi felelőssége az illegális migráció kérdésének kezelése, mi jelenleg is tárgyalunk nemzetközi partnereinkkel az ügyben"

– tette hozzá.

Priti Patel belügyminiszter elmondta, kétoldalú megállapodásokkal szeretnék helyettesíteni a dublini rendeletet, amely az Egyesült Királyság uniós tagságának idején lehetővé tette, hogy a menedékkérőket visszafordítsák más EU-s tagállamokba, azonban Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium és Svédország nem szándékozik kétoldalú szerződést kötni a brit kormánnyal a bevándorlás terén.

A belügyminisztérium idén márciusban ismertette az ország új bevándorlási szabályait, amelyek alapján az illegális útvonalon érkező migránsoktól megtagadják majd az automatikus menedékjogot, és arra kötelezik őket, hogy térjenek vissza a harmadik országokba – ezek leginkább európai uniós tagállamok.

Azoknak az embereknek, akik illegálisan jutnak be az országba, nem járnak majd ugyanazok a jogosultságok, mint azoknak, akik legálisan érkeznek"

– jelentette ki korábban Patel. A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint azok a menedékkérők, akik üldöztetés vagy erőszak elől menekülnek el hazájukból – például Iránból vagy Szíriából –, és törvényes megoldást választanak arra, hogy bejussanak az Egyesült Királyságba, jogosultak lesznek rá, hogy korlátlan ideig az országban maradjanak. Ellenben azok, akik bűnszervezetek segítségét kérik, hogy eljuthassanak a szigetországba, kizárólag ideiglenes tartózkodási engedélyt kaphatnak.

Az új törvény határozottan fellép az embercsempészek ellen is, akiket akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetnek. A migránsokat ugyanis az embercsempészek felfújható motorcsónakokban indítják útnak a La Manche csatornán keresztül, amiért akár háromezer-ötszáz eurót is elkérnek fejenként. A tengerszoroson rendkívül veszélyes az átkelés – az elmúlt két évben legalább tízen vesztették életüket –, mégis egyre többen választják ezt a megoldást: tavaly csaknem nyolcezer-ötszáz migráns érte el a brit partokat ezen az útvonalon.

Hivatalos adatok szerint 2020 márciusáig egy év alatt több mint harmincötezer menedékkérelmet nyújtottak be az Egyesült Királyságban. A bevándorlók nagy része többek között Iránból, Albániá­ból és Irakból érkezett.

Annak ellenére, hogy tavaly a beadott kérelmek száma összességében 24 százalékkal csökkent, 71 százalékkal, ötvenezerre nőtt azoknak a menekülteknek a száma, akik több mint fél éve várják, hogy elbírálják a kérvényüket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.