2022. november 22., 19:49

Lettországban Krisjanis Karins eddigi miniszterelnök kapott újabb kormányalakítási megbízást

Egils Levits lett államfő az október eleji parlamenti választások nyomán Krisjanis Karins hivatalban lévő miniszterelnöknek adott újbóli kormányalakítási megbízást kedden.

Krisjanis Karins
A lett miniszterelnök, Krisjanis Karins
Fotó: wikipedia.org

Az októberi parlamenti választásokat Karins pártja, a jobboldali liberális Új Egység (Jauna Vienotiba) nyerte meg, 26 mandátumot szerezve a 100 tagú parlamentben. Levits már korábban felhatalmazta Karinst, hogy folytasson puhatolózó megbeszéléseket lehetséges koalíciós partnerekkel.

November 3-án megállapodás született a kormányalakításról az Új Egység, a centrista konzervatív Egyesített Lista (AS) és a nemzeti konzervatív Nemzeti Szövetség részvételével.

A hárompárti szövetség 54 képviselői hellyel rendelkezik a 100 fős törvényhozásban. "Bizonyos, hogy ez a koalíció megfelelően stabil és elegendő közös álláspontja van" - mondta Levits kedden.

Karins kormánya legfőbb feladatának az átfogó gazdasági átalakítást nevezte.

A kormányfő személyének jóváhagyásához még parlamenti szavazásra is szükség van. Karins szerint erre már néhány héten belül sor kerülhet.

Karins az Egyesült Államokban született 1964-ben lett szülőktől, akik Lettország szovjet megszállása után vándoroltak ki Amerikába. Nyelvészetet tanult a Pennsylvaniai Egyetemen. 1997-ben költözött Lettországba, ahol eleinte üzleti tevékenységet folytatott. Később politikai szerepet vállalt, gazdasági miniszter, majd pedig európai parlamenti képviselő lett. 2019 óta Lettország miniszterelnöke.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.