2021. április 14., 20:49

Lettország átvenné a Dánia által elvetett AstraZeneca-oltóanyagot

Lettország kész átvenni a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagkészletét, amelynek felhasználásáról Dánia korábban lemondott - közölte Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter szerdán.

koronavírus Magyarország oltás
Fotó: MTI/Kiss Dániel
Kapcsolatba lépünk Dániával, hogy kiderítsük, benyújthatnánk-e igényünket erre a készletre"

- írta Twitter-oldalán Pavluts.

Dániában - az Európai Unió tagállamai közül elsőként - teljesen leállították az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát, az erről szóló döntést szerdán jelentette be Soren Brostrom, a dán egészségügyi hatóság igazgatója.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előző héten megállapította, hogy lehetséges az összefüggés az oltóanyag és a korábban jelzett nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, a vakcina előnyei azonban - mint hangsúlyozták - továbbra is messze felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Dánia az első európai ország, ahol teljesen leállították a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának használatát, s ott függesztették fel is azt elsőként a kontinensen, még március 11-én. Lettország egyébként március 15-én függesztette fel óvintézkedésként a készítmény használatát.

Európa többi országában, ahol felfüggesztették a készítmény alkalmazását, azóta újraindították az oltásokat, csak bizonyos korcsoportokban korlátozták a használatát.

Az 1,9 millió lakosú Lettországban eddig 109 088 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 2019-en hunytak el a kórban. Az oltási kampány tavaly december 28-án indult, azóta több mint 157 ezer embernek adták be valamelyik, koronavírus elleni vakcina legalább első adagját, míg a második adagot 26 525-en kapták meg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!