cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 4., 13:31

Lengyelországban tölti a húsvétot az ottani ukrajnai menekültek háromnegyede

Lengyelországban tölti a húsvéti ünnepeket az odamenekült ukrajnaiak csaknem háromnegyede - derül ki a lengyel sajtóban kedden ismertetett felmérésből.

menekültek
Menekülés Ukrajnából
Fotó: Polícia SR

A külföldiek foglalkoztatására szakosodott EWL Migrációs Platform cég és a Varsói Egyetem Kelet-Európai Tanulmányok Központjának közvélemény-kutatása szerint a Lengyelországban tartózkodó ukrán menekültek 74 százaléka húsvétkor is ott marad.

Döntésüket az esetek 46 százalékában a háború miatti aggodalmak és nehézségek befolyásolták.

A lengyel belügyminisztérium februári becslése szerint a 38 milliós Lengyelországban jelenleg mintegy 1,3 millió ukrajnai menekült él, akik hosszabb tartózkodásra rendezkedtek be.

A felmérésből kiderült: 31 százalékuk azért nem utazik haza az ünnepekre sem, mert rokonaik is Lengyelországban vannak, 14 százalékuk pedig munkavégzés miatt marad ott.

A menekültek 45 százaléka rokonaival tölti az ünnepeket, 11 százalékuk pedig lengyel ismerőseivel ünnepel.

Ez utóbbi fejlemény a felmérés szerzői szerint arról tanúskodik, hogy szorosabb lett a két szomszédos, történelmi és kulturális szempontból egymáshoz közel álló nemzet viszonya.

A válaszadók 36 százaléka a keleti kereszténység hagyományának megfelelően a Julián-naptár szerint, április 16-án ünnepli húsvétvasárnapot, 20 százalékuk pedig már ezen a héten, a nyugati kereszténységben elfogadott Gergely-naptárhoz igazodva ünnepli Krisztus feltámadását. A megkérdezettek 23 százaléka viszont mindkét hagyomány szerint, kétszer fogja ünnepelni a húsvétot. Ez a kutatók szerint azzal függ össze, hogy Ukrajnába vita zajlik arról, hogy az ország áttérjen-e a Gergely-naptárra.

A mindkét naptár szerinti ünneplés egyébként a lengyelek körében sem ismeretlen, különösen a kelet-lengyelországi, részben ortodox vallású régiókból származó vegyes felekezetű házaspárok is gyakran így tartják a húsvétot.
A felmérést március végén készítették Lengyelország több térségében és városában, 400 ember megkérdezésével.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.