Lengyelországban április 25-ig hosszabbítják meg a korlátozások többségét

2021. április 14., 14:48
ma7 | MTI

A kórházak leterheltsége miatt április 25-ig meghosszabbítják a járványügyi korlátozások többségét, de a jövő héttől megnyílnak az óvodák és a bölcsödék, lehetséges a szabadtéri csoportos sportolás is - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

Lengyelország koronavírus
Fotó: TASR / AP

A miniszter azzal indokolta a zárlat folytatását, hogy

a kórházi kapacitások mintegy 75 százalékban beteltek. A helyzet szerinte annak ellenére is nehéz, hogy a kórházi férőhelyek foglaltsága több mint egy hete stabil.

A március végén elrendelt járványügyi korlátozások meghosszabbítása alól

kivételt jelentenek az óvodák és a bölcsödék, amelyek hétfőtől újból megnyílhatnak. Lehetséges a szabadtéri csoportos sportolás is, amennyiben ennek folyamán 25 embernél többen nem gyűlnek össze.

Niedzielski közölte:

a május 3-ai lengyel állami ünnepet magában foglaló hosszú hétvégéig zárva kell tartani a szállodákat.

Nem zárta ki, hogy más korlátozásokat vajdaságonként oldják majd fel, a regionális járványadatok csökkentésétől függően.

Az április 25-ig meghosszabbított korlátozások a jelenleg zárva tartó plázákra, barkács- és bútoráruházakra, kulturális és sportlétesítményekre, a fodrászatokra és a kozmetikai szalonokra vonatkoznak.
Egyelőre folytatódik a távoktatás is az általános és középiskolákban, valamint az egyetemeken.
Szerdai adatok szerint egy nap alatt 21 283 új fertőzést regisztráltak.
Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 182 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 621 ember hunyt el.
Jelenleg 33 906 fertőzött szorul kórházi kezelésre, ami 713-mal kevesebb, mint kedden. A betegek közül 3457-en vannak lélegeztetőgépen, 56-tal kevesebben, mint előző nap.
A mintegy 31 millió felnőtt, vagyis a Covid-19 elleni vakcinázásra jogosult lakost számláló Lengyelországban szerdáig több mint 7,9 millió oltást adtak be, ezen belül több mint 2,1 millió embert az alkalmazott vakcinák második dózisával is beoltottak.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!