2021. augusztus 28., 08:25

Lengyelország megkezdte a határkerítés építését Fehéroroszországgal közös határán

A lengyel hadsereg megkezdte pénteken az illegális bevándorlók feltartóztatását célzó, három méter magas határkerítés építését a fehérorosz-lengyel határon Zubryca Wielka térségében.

határőr lenygeyl határzár

Ez a 180 kilométer hosszúra tervezett akadály lesz hivatott biztosítani Lengyelország Fehéroroszországgal közös határát.

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes a Radio 24 helyi rádió műsorában nyilatkozva ezzel összefüggésben arról számolt be, hogy n

aponta 100-250 határsértést kísérelnek meg a közös határon.

Hangsúlyozta, hogy minden rendelkezésre álló műszaki eszközzel fel kell tartóztatni a Fehéroroszország felől érkező migránsáradatot.

Talán hamarosan meg fogjuk erősíteni, de egyelőre kerítésre van szükségünk, mert naponta 100-250 ember próbál átjutni a határ lengyel oldalára

- mondta Wasik. Úgy fogalmazott, hogy a lengyel kormány biztosítja a pénzt "a szuper-átjárhatatlan határhoz". Mindemellett hozzátette, hogy Lengyelország keleti határát az EU már így is a legszigorúbban őrzött szárazföldi határok között tartja nyilván.

Christian Wigand, az Európai Bizottság (EB) szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a határkerítés "jó ötlet lehet". Mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy határvédelmi intézkedéseknek összhangban kell lenniük az alapvető emberi jogokkal és az unió bevándorlási szabályaival. Hozzátette, hogy ez ügyben Brüsszel megbeszéléseket folytat Varsóval.

Wigand hangsúlyozta, hogy az EU elfogadhatatlannak tartja a területére más államokon keresztül irányuló illegális migrációt. Egyben kijelentette: az EB határozottan elutasítja azokat a próbálkozásokat, hogy embereket politikai célokra használjanak fel.

Lengyelország és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU irányába, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

Az utóbbi időben nagy sajtófigyelmet kapott egy nagyjából 24 fős migránscsoport, amely több mint két hete a lengyel-fehérorosz határon rekedt. Az Usnarz Górny lengyel község közelében, a fehérorosz oldalon táborozó migránsok nem kívánnak Fehéroroszországban maradni, Lengyelország pedig nem hajlandó befogadni őket.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban kijelentette:

a menedékkérők befogadása egyet jelentene azzal, hogy engedtek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök "zsarolásának".
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!