2022. június 9., 14:06

Lengyelország feloldja a belépési tilalmat a fehérorosz határ menti térségbe

Lengyelországban július 1-jétől feloldják a migránsválság miatt tavaly ősszel bevezetett belépési tilalmat a fehérorosz határtérségbe - jelentette be Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter csütörtökön a közösségi médiában.

Nincs vége az áradatnak
Fotó: TASR
Illusztráció

A 183 határövezeti községet érintő, a belügyminiszter által korábban elrendelt belépési tilalom megszűnésével egy időben a térségbeli vajdaságok vezetői megtiltják a belépést a határ 200 méter széles sávjába - közölte Kaminski a Twitter-bejegyzésében.

A belépési tilalom megszüntetésének időpontja egybeesik a lengyel-fehérorosz határon épülő, 186 kilométer hosszú acélkerítés június végére tervezett befejezésével.

A mozgásérzékelőkkel és kamerákkal felszerelt, 5,5 méter magas akadályból a múlt heti hatósági közlés szerint eddig mintegy 130 kilométernyi épült fel.

A falat a Fehéroroszországon át a közel-keleti és afrikai országokból érkező, tavaly októberben csúcspontjára ért migrációs nyomás miatt kezdték el építeni januárban.

A válság miatt Lengyelország tavaly szeptemberben vezetett be a határtérségre vonatkozó rendkívüli állapotot is, amelyet tavaly decembertől a most megszűnő belépési tilalommal helyettesítettek.

A térségben élő lakosok és egyéb kivételezett emberek mellett a tilalom decembertől nem vonatkozik a határőrség engedélyével rendelkező újságírókra sem.

Az egész 2021-es évben a lengyel-fehérorosz határszakaszon 39 714 határsértési kísérlet történt, míg egy évvel korábban 88 esetet regisztráltak. A határőrség csütörtöki közleménye szerint idén egyelőre 5535, többnyire a fehérorosz hatóságok támogatásával történt határsértési kísérletet tartanak számon.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.