2021. december 29., 11:48

Lengyel migránsválság: Hosszú idő óta először nem történt határáttörési kísérlet

Nem történt határáttörési kísérlet a lengyel-fehérorosz határon kedden, első ízben a nyáron felerősödött migrációs hullám óta - közölte szerdán a lengyel határőrség.

Lenygelország
Fotó: TASR/AP

A közös határszakasz két pontján legfeljebb 30 fős migránscsoportok megközelítették ugyan a határvonalat, de visszavonultak a lengyel járőrök megjelenése után - olvasható a határőrség Twitter-oldalán.

Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője mindazonáltal arról számolt be a PAP hírügynökségnek, hogy továbbra is fennáll a feszültség, a határon egy sor nyugtalanító incidens történt, például egy, fehérorosz biztonságiak által vezetett gépkocsiból levegőbe leadott lövések is eldördültek.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon csaknem 40 ezer, sok esetben  fehérorosz egyenruhások által is támogatott határsértési kísérletet regisztráltak.

A migrációs nyomás októberben érte el eddigi tetőfokát, amikor mintegy 17,5 ezer határáttörési kísérlet történt. December eleje óta több mint 1200 ilyen esetet regisztráltak, azonban az októberi, nagy létszámú migránscsoportok általi határostromoktól eltérően ezúttal csupán a határ mentén szétszóródott, kisebb csoportok próbálkozásairól volt szó.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.