2020. június 30., 17:56

Lengyel elnökválasztás: a harmadik helyen végzett volt újságíró az ellenzéki jelöltre szavaz a 2. fordulóban

Az első fordulóban győztes konzervatív elnökjelölt, Andrzej Duda ellen fog szavazni az első fordulóban a harmadik helyen végzett független Szymon Holownia, aki kedden egy új civil mozgalom alapítását is bejelentette.

A lengyel elnökválasztás második fordulóját július 12-én tartják, miután a vasárnapi első fordulóban a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint felét.

Andrzej Duda hivatalban lévő államfő a szavazatok 43,5 százalékát, a másodikként befutó Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje pedig a voksok 30,46 százalékát gyűjtötte be.

Holownia, aki a vártnál nagyobb támogatottságot szerzett, a szavazatok 13,87 százalékát nyerve el, keddi sajtóértekezletén arra szólította fel híveit, hogy július 12-én menjenek el szavazni. Ő maga is így tesz - jelezte, és közölte: bár "nincs saját jelöltje", mégis "azon vízió ellen" fog szavazni, amelyet az utóbbi öt évben Andrzej Duda képviselt.

Az elnökválasztási kampány előtt a TVN kormányellenes kereskedelmi televízió munkatársaként, liberális irányultságú katolikus közíróként ismert Holownia azt is közölte:

Lengyelország 2050 (Polska 2050) néven civil mozgalmat alapít. Mint elmondta, a mozgalom a második forduló előtt nem támogatja egyik jelöltet sem.

A tömörülés rész vesz a legközelebbi parlamenti választáson, "akár három év múlva, akár fél év múlva, akár tíz év múlva tartják azt meg" - jelentette ki, hozzátéve: a mozgalom egészében biztosan nem, de esetleg "egy része" politikai párttá alakul.

Elemzők Duda és Trzaskowski szoros küzdelmét várják a második fordulóban, megfigyelők szerint az eredmény mindenekelőtt azon múlik, hogy a két rivális közül melyiknek sikerül jobban mozgósítani az első fordulóban nem szavazó polgárokat, illetve megnyerni az alulmaradt jelöltek híveit, elsősorban Holownia táborából.

A vasárnapi elnökválasztáson negyedik helyen (6,78 százalék) végzett Krzysztof Bosak - aki a radikális nemzeti és újliberális pártok ellenzéki koalícióját, a Konföderációt képviseli - már korábban úgy nyilatkozott: tömörülése a második fordulóban egyik jelöltet sem támogatja. Keddi sajtóértekezletén hangsúlyozta: szavazni fog a második fordulóban, de nem hozza nyilvánosságra, kire adja voksát.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.