2024. június 1., 17:10

Lefújhatják a Verne múzeum megvalósítását, mert a progresszívek szerint rasszista volt az író

Várhatóan nem kerül megvalósításra a franciaországi Nantes-ban, Jules Verne szülővárosában a neves író születésének 200. évfordulója alkalmából megnyitni tervezett, személyének és életművének szánt múzeum, mivel a helyi önkormányzat progresszív és baloldali képviselői nehezményezik, hogy szerintük az író rasszista volt – számolt be több helyi hírforrás, köztük a Le Figaro is.

 

Jules Vere - Verne Gyula
Fotó: wikimedia

Az egyik legolvasottabb 19. századi francia író, akinek művein, gyerekek és fiatalok tízmilliói nőttek fel világszerte, 2028 februárjában ünnepelné születésének két századik évfordulóját. Erre az alkalomra már évek óta készül szülővárosa, Nantes, amely nagyszabású ünnepségsorozattal és egy az írónak emléket állító múzeum megnyitásával akart emlékezni a Nemo kapitány, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, A rejtelmes sziget, és számos más híres és közkedvelt regény alkotójára.

Az eredeti tervek szerint egy nagyszabású projekt valósult volna meg a város egy korábbi ipari zónájában, „Képzeletek városa” néven. A 38 millió eurós költségvetésű projekt keretében az író emlékének szánt múzeum mellett egy médiakönyvtár és egy konferencia központ létrehozását is tervbe vették.

Most azonban igencsak úgy tűnik, hogy mindezek a tervek kútba eshetnek, mivel a város képviselőtestületének „haladár” tagjai megvétóznák a terveket azt állítva: nem kellene népszerűsíteni egy olyan írót, aki az ő meglátásuk szerint „rasszista” volt.

A város polgármestere és a köré csoportosuló progresszív baloldali képviselők aktivista csoportja azt állítja, hogy nem hunyhatnak szemet Verne művei kivetítésének szerepére a „gyarmati múltban és a jelenlegi ökológiai krízisben.” A Franciaországot is jelentős mértékben megfertőzött újbolsevik woke őrület soron következő mementójához, szinte azonnal több NGO (nem kormányzati, „civil” szervezet) is támogatólag csatlakozott.

A projekt megvalósítását ellenző aktivista csoport egyi tagja, Jean-Luc Bourgoin a Le Figaro francia lapnak nyilatkozva azt mondta: Nantes városának más történelmi személyiségekre kellene felhívni a figyelmet nem pedig „erre a fehér burzsoá íróra, aki problematikus történeteket alkotott és egyidejűleg rasszista és antiszemita volt.” Az aktivista azzal próbálta alátámasztani az érvelését, hogy Verne egyik regényében, az Öt hét léghajón-ban egy az afrikai őslakosokra sértő hasonlat került megfogalmazásra.

Amellett, hogy a balos aktivista úgy tűnik szándékosan megfeledkezik az egyértelmű tényről, miszerint minden egyes kijelentést kontextusában és az adott kor hangulatát figyelembe véve kellene értelmezni, szándékosan olyan hangulatot próbál generálni, amely, ha irányadóvá válik (márpedig a woke őrület terjesztőinek ez az egyik célja) akkor hamarosan gyakorlatilag az egész európai történelem és annak szereplői is tiltólistára kerülhetnek. Példákért nem is kell messze menni, hiszen a történelmi vallások szent könyvei között aligha találni olyat, amelyben ne lennének legalábbis erőszakra buzdító vagy a woke őrültek által „kirekesztőnek” minősített részek. De mindezek mellett, bizonyára nem kerülné el a könyvégető lelkületű újbolsevikok által neki szánt sorsot például az Egri csillagok sem, hiszen egyeseknek nem esne nehezére azt is „iszlámellenes uszításként” értelmezni.

Nos, ha ez az öreg kontinenst egyre inkább eluraló gondolkodásbéli fősodor nem változik meg hamarosan, akkor igencsak „szép új világ” vár a következő generációkra.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.