2020. november 28., 20:38

Kormányellenes tüntetések voltak Irakban, többen meghaltak

Legalább nyolcan életüket vesztették több iraki városban kormányellenes tüntetéseken, amelyeket a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére tartottak meg - közölték szombaton egészségügyi tisztségviselők.

Muktada as Sadr
Fotó: tasnimnews.com
Muktada asz Szadr

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok hívására tízezrek vonultak utcára Bagdadban és más városokban pénteken. Násziríjában kormányellenes tüntetők megpróbálták feltartóztatni Szadr híveit, mire összecsapások törtek ki a két tábor között, amelyekben legalább hét kormányellenes tiltakozó életét vesztette, és mintegy nyolcvan megsebesült.

Ezt követően Szadr hívei felgyújtották a kormányellenes megmozdulások résztvevőinek sátrait, amelyet a Násziríja központjában található Habúbi téren vertek fel. Az Irak déli részén található város a politikai elit elleni tüntetések egyik központja.

Szadr egy befolyásos parlamenti frakció vezetője, és azért hívta össze híveit, hogy a jövő évi választásokon való tömeges részvételre buzdítsák az irakiakat. A kormányellenes tüntetők viszont nem bíznak a hitszónokban, aki korábban igyekezett felhasználni őket céljai elérésére, majd megvonta tőlük támogatását.

Kutban egy ember vesztette életét a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban.

Eközben az egy évvel korábbi megmozdulások áldozatairól is megemlékeztek Násziríjában. 2019. november 28-a volt a tavalyi kormányellenes tüntetések egyik legvéresebb napja: akkor legalább negyvenöten vesztették életüket Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. A tavalyi tüntetéshullám hatására lemondott Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök, és helyét Musztafa al-Kádimi vette át. Kádimi teljesítette a tiltakozók egyik legfontosabb követelését, és előrehozott választást írt ki, amelyet a tervek szerint 2021 júniusában rendeznek meg.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!