2022. február 12., 17:48

Könnygázzal oszlatta a korlátozásellenes tüntetőket a rendőrség Párizsban

Könnygázzal oszlatta a tüntetőket a rendőrség a párizsi Champs-Elysées sugárúton szombaton, röviddel azután, hogy a koronavírus miatti korlátozások ellen tiltakozó kocsioszlop megérkezett a francia fővárosba.

Franciaország koronavírus autós tüntetés
Fotó: TASR/AP

A kanadai tiltakozás mintájára szerveződött, elégedetlenségüknek dudálással és a forgalom akadályozásával hangot adó autósok francia zászlókat lobogtatva rajzottak az Diadalív körül, fittyet hányva a rendőrségi tilalomra.

A rendőrség korábban ötszáz járművet tartóztatott fel Párizs környékén, amelyek a betiltott tüntetésre igyekeztek,

és csaknem háromszáz bírságot osztott ki. A hatóságok több mint hétezer rendőr mozgósításával, ellenőrzőpontok felállításával,

páncélozott személyszállító járművekkel és vízágyúkkal készültek a megmozdulásra.

A tüntetés oka az volt, hogy a legújabb szabályozás értelmében a francia állampolgárok csak oltási igazolvánnyal vehetnek igénybe számos szolgáltatást. Franciaországban hetek óta tiltakoznak emiatt.

Az elnökválasztás közeledtével Emmanuel Macron francia államfő szeretné elkerülni, hogy a megmozdulások a 2018-as sárgamellényes tüntetésekhez hasonló széleskörű társadalmi elégedetlenségbe torkolljanak.

A rendőrség két utcai felvonulást engedélyezett szombatra Párizsban: az egyik az oltásellenes tüntetőké, a másik a sárgamellényeseké.

A  hatóságok közölték, hogy őrizetbe vettek öt tiltakozót a francia főváros déli részén, akiknél csúzlik, kalapácsok, kések és gázálarcok voltak.

Franciaországon kívül a hollandiai Hágában is tiltakozást szerveztek szombaton. Ott a parlamenti épületegyütteshez vezető utat torlaszolták el a tiltakozás résztvevői.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.