2021. június 27., 11:03

Könnygázt vetett be az isztambuli rendőrség a betiltott Pride menet ellen

Százak gyűltek össze szombaton Isztambulban, hogy részt vegyenek egy meleg büszkeség (Pride) felvonuláson, szembeszállva a helyi hatóságok tiltásával és a nagy létszámban kivezényelt rendőrökkel.

pride
Fotó: TASR/AP
A kép illusztráció

A német hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrség könnygázt vetett be a város európai részében felvonuló tiltakozókkal szemben. Más jelentések arról számoltak be,

hogy a rendőrök műanyaglövedékekkel lőtték az összegyűlteket. A szervezők szerint néhány részvevőt őrizetbe is vettek.

A menetet egy több csoportból álló szövetség hirdette meg "Az utca a miénk" mottóval, hogy tiltakozzon a török kormánynak az eltérő szexuális irányultságú emberekkel (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális - LMBTQI) szemben egyre ellenségesebb fellépése miatt.

A hatóságok már pénteken kordonokkal zárták le a menet útvonalát, a városrész kormányzata pedig néhány órával a kezdés előtt be is tiltotta a demonstrációt, az "erkölcsöt sértő" megmozdulásokról hozott törvényre hivatkozva.

Törökországban 2015 óta tapasztaljuk a kormány LMBTQI+ emberekkel szembeni politikájának megváltozását. Az állam úgyszólván háborút hirdetett velük szemben 

- mondta a dpa-nak nyilatkozva Yildiz Tar, a Kaos GL nevű csoport részéről.

A kormányzat célja, hogy a lakosság egészében ellenséges érzelmeket keltsen az LMBTQI+ emberekkel szemben

- mondta, hozzátéve, hogy a közösségüket érő gyűlölet-bűncselekmények száma emelkedik, és a támadók ellen nem indítanak eljárásokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendszeres kirohanásokat intéz az LMBTQI közösség ellen.

A hatóságok a hét elején betiltottak egy, az isztambuli Pride Hét keretében szervezett pikniket is. Jelentések szerint a rendőrség a helyszínen elkobozott minden, a közösség jelképeként használt szivárvány színű tárgyat.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.