2022. április 29., 13:49

Kína igyekszik ellensúlyozni a járvány gazdasági hatásait

A Kínát vezető Kínai Kommunista Párt legfelső politikai döntéshozó testülete pénteki, negyedéves ülésén intézkedéseket ígért a koronavírus-járvány megfékezését célzó, szigorú korlátozó intézkedések gazdaságbénító hatásainak ellensúlyozására.

kína koronavírus
Fotó: TASR/AP

A 25 tagból álló Politbüro, élén Hszi Csin-ping kínai elnökkel egyebek mellett a már kidolgozott adócsökkentések gyorsabb gyakorlatba ültetését, továbbá új, monetáris politikai eszközök és hatékony beruházások alkalmazását, valamint a gazdaságszabályozó politikák finomítását tűzte ki

- derült ki az ülésről kiadott hivatalos közleményből.

A belföldi kereslet bővítése mellett

a beruházások ösztönzésére, valamint az infrastruktúrafejlesztés gyorsítására tettek ígéretet az akadálytalan szállítmányozás és logisztika, valamint az ellátási lánc biztosítása érdekében.

Kína legfelsőbb vezetői mindazonáltal elkötelezettek maradtak a járvány megfékezése mellett,

hangsúlyozva a fertőzés külföldről történő behurcolásának, illetve a belföldi esetek kialakulásának megelőzését.

A járványkezelést illetően a dinamikus zéró Covid néven emlegetett stratégia alkalmazása mellett foglaltak változatlanul állást, hozzátéve, hogy

az emberek életének védelme mellett az intézkedések gazdaságra és társadalomra kifejtett hatását a lehető legkisebb szintre kell csökkenteni.

A közlemény szerint a világjárvány mellett

az ukrajnai válság is növelte a kockázatokat és kihívásokat, Kína gazdasági növekedése pedig egyre bizonytalanabbá válik.

A kínai parlament az idén 5,5 százalékos növekedést tűzött ki, ám az országot az elmúlt hónapokban sújtó, újabb járványhullám miatti, drákói intézkedések fényében több nemzetközi szervezet rontotta előrejelzését Kína idei gazdasági teljesítményére vonatkozóan.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kínai bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékos idei növekedésére számít, míg az ING a korábbi, 5,0 százalékos éves növekedést valószínűsítő előrejelzését 4,0 százalékra csökkentette.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.